Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Prioriteit: veerkrachtontwikkeling

Gepubliceerd: 7 October 2024 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Serge

Welk onderzoek rond studentenwelzijn je er ook op naslaat, een van de conclusies en aanbevelingen is nagenoeg altijd: werk aan de ontwikkeling en het versterken van veerkracht van studenten. Maar vergeet die van jezelf ook niet.

Want ja, ook het docentenwelzijn krijgt steeds meer aandacht. Dat lijkt me goed nieuws kijkend naar het immer hoge ziekteverzuimpercentage in het onderwijs (5,3 procent, bron: Zestor). Alleen al omdat docenten een belangrijke rol kunnen spelen bij de veerkrachtontwikkeling van studenten. Dat lijkt vaak eenvoudiger dan ze misschien zelf denken.

Uit diverse onderzoeken blijkt onder andere dat het studenten al veel helpt om gehoord, gezien en erkend te worden. En dat vereist vooral wat tijd en oprechte aandacht. Leg je oor te luister bij docenten en precies dat – TIJD – lijkt vaak te ontbreken door de overvolle, knellende ‘ptd’s’ van docenten.

Gelukkig rust deze schone taak niet alleen op de schouders van docenten. Ook studentendecanen, onderwijsondersteuners, peercoaches, workshops, keuzevakken online health programma’s en schoolpsychologen kunnen hieraan bijdragen. Maar hoe je het ook went of keert: het grootste aandeel in die veerkrachtontwikkeling en versterking ligt bij de student zelf.

En daar lijkt het soms wel eens te stokken bij Gen Z. Liefst wordt er een quick fix gezocht bij tegenslag, druk, stress of andere situaties waarbij voldoende veerkracht wenselijk is. En inderdaad: vaak is die er niet. Of blijkt snel gekozen fix op korte termijn weliswaar iets van tijdelijke verlichting te geven, maar het probleem op de langere termijn juist te vergroten. Nog meer tegenslag, druk en stress dus!

Veerkracht is een vaardigheid. Een vaardigheid vraagt oefening. Zo simpel is het. De uitnodiging tot oefening krijg je ongevraagd, ongepland en vaak ongewenst sowieso voor de voeten geworpen. Je hele leven lang. ‘Life is what happens while you were busy making other plans’. Of het nu wel of niet John Lennon was die deze quote bedacht: het raakt precies de essentie.

Rest de vraag: wat kunnen studenten – maar ook wij allemaal vanuit onze wens hen hierin te ondersteunen – doen om deze superpower te ontwikkelen en versterken?

Welnu, team Studentenwelzijn van de Hogeschool Rotterdam biedt studenten van 14 tot 18 oktober de Studentenwelzijnsweek aan met een boordevol programma waarin volle bak veerkracht vergroot en versterkt kan worden.

Als onderdeel van deze week is er op 15 oktober voor medewerkers en studenten een Symposium over ‘Veerkrachtig Studeren’ met onder andere Hoogleraar ‘Veerkrachtig Opgroeien’ Levi van Dam. Dus meld je aan en kom je veerkracht trainen, beste student en collega.

Want veerkracht ontwikkelen is niet alleen een prio, het kan ook heel leuk en inspirerend zijn.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Serge: Prioriteit: veerkrachtontwikkeling

  1. ‘Zonder wrijving geen glans’ – Ooit iemand.

    Hoe gaat dit samen met de zogenaamde ‘safe space’ die de school wil zijn?

  2. @Jasper, Ik denk niet dat een ‘Safe Space’ een omgeving is waar geen wrijving is. Een Safe Space is bedoeld om je te beschermen tegen excessen. De meeste vormen van tegenslag, waarmee je je weerbaarheid kan trainen, vallen daar niet onder.

  3. @Mark Smit
    Okay, goed om te horen, ik krijg vaak de indruk dat een ‘safe space’ bestaat om het tegen gaan van ‘microagressies’ en het voorkomen van gekwetste gevoelens tegen ‘veronderstelde’ -ismes.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top