Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Sterre Oosting is vierdejaars communicatie en is na een half jaar studeren in Santander, Spanje, weer terug in Nederland om af te studeren. Ze blogt over die laatste loodjes.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De eerste deadlinestress

Gepubliceerd: 2 April 2024 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Sterre

Morgen heb ik mijn tussentijdse presentatie waarin ik drie strategische opties moet presenteren. Ik heb alleen nog he-le-maal niets daarvan op papier staan. Ja, al het onderzoek is gedaan, maar mijn document is nog een zooitje. Hoe liep ik een paar weken geleden nog voor op mijn planning en nu zoveel achter?

Deadline is een van die woorden die perfect omschrijft wat het gevoel erachter is. Dead. Line. Dood. Lijn. Ik huiver al terwijl ik dit schrijf. Maar de eerste komt eraan over minder dan 24 uur en we moeten nog veel doen!

De afgelopen weken heb ik me volledig gestort op de contextfase van mijn onderzoek waarbij ik uiteindelijk 36 mensen in 33 interviews heb ondervraagd. Het transcriberen daarvan was echt absoluut geen grap en ook het labelen en coderen heeft mij bijna de das om gedaan. Maar ik heb ze: de gouden inzichten die de rest van mijn scriptieonderzoek moeten gaan bepalen.

Volgens mijn strak gemaakte planning had ik tien dagen geleden al op dit punt moeten komen, dus even reflecteren: wat is er fout gegaan?

1. Onderzoek is niet lineair
Ik dacht dat ik per deelvraag ongeveer een week de tijd nodig had, maar helaas loopt onderzoek niet zo soepel als dat. Het is telkens een proces waarbij je heen en weer gaat met al je informatie. Ik heb daar totaal niet bij stil gestaan en ben dus veel tijd kwijt geweest aan hoofdstukken herschrijven waarvan ik dacht dat ze al af waren.

2. Transcriberen werkt veel beter met een goede AI-tool
Je mag je interviews laten transcriberen doormiddel van AI, als je het maar goed verantwoordt (pff, ik weet het, ik ben ook ziek van dat woord). Ik had echter geen zin om voor een programma te betalen, dus heb ik gebruikgemaakt van de transcribeer-tool van Word. Doe dat niet, want je bent bijna meer tijd kwijt aan het nakijken van de teksten dan als je het volledig zelf zou uittypen.

3. Vraag op tijd naar feedback van je begeleider
Ik heb mijn begeleider een keer mijn onderzoeksopzet gestuurd en gevraagd of hij die okay vond en hem de andere vijf weken niet meer gestoord. Dat is niet handig. Toen ik op een gegeven moment toch weer logisch kon nadenken, heb ik hem mijn document laten nalezen. Daar gaf hij ontzettend goede feedback op waar ik een paar weken daarvoor ook wat aan had kunnen hebben. Je begeleider is er met een reden, dus zorg ervoor dat je daar gebruik van maakt!

Zo zie je maar weer: je bent nooit uitgeleerd! Ook niet als je bijna afstudeert …

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top