Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bommelding op WdKA houdt gemoederen bezig

Gepubliceerd: 23 April 2024 • Leestijd: 2 minuten en 36 seconden • Nieuws

De ‘muurgraffiti met een dreigende tekst’ waarover de HR vorige week sprak, blijkt een bommelding, wordt duidelijk uit een artikel van het AD. Dat was ook bekend bij studenten, die de foto ervan deelden in Whatsappgroepen.

‘Monday 15th I will bomb the school’, was met stift op een toiletdeur geschreven. Eronder een tekening van een bom met een brandende lont. Een foto van de tekst ging zondag 14 april rond in Whatsappgroepen, met als gevolg de nodige onrust, gevolgd door maatregelen van de HR en de politie. Zo werd het gebouw in de nacht van zondag op maandag bezocht, en werd besloten voor de komende dagen extra beveiliging in te schakelen. Dit ‘om het gevoel van veiligheid onder studenten en medewerkers te verhogen’, vertelt de woordvoerder. Er is ook een crisisteam gevormd onder leiding van de bestuursvoorzitter van de HR.

Twee dagen nadat de bommelding werd opgemerkt werd opnieuw een ‘bekladding met een tekst met een verwijzing naar geweld’ op de WdKA aangetroffen, vertelt een woordvoerder van de HR. Net als bij de eerste bekladding is ook deze verwijderd, en opnieuw is de politie ingeschakeld.

‘Bang vanwege al het andere dat er in de wereld gebeurt’

‘Ik kreeg de foto van de bommelding in een groepsapp doorgestuurd, en hij zat ook in de klassengroepchat’, zegt een student in WdKA-café De Willem over het eerste incident. ‘Ik was bang vanwege al het andere dat er in de wereld gebeurt. In de klas moest ik vorige week een keer huilen. Veel mensen denken dat het een grap is, maar dat betekent niet dat je dit niet serieus moet nemen. Vorige week maandag ben ik bewust later op de dag naar school gegaan; ik wilde geen risico lopen’.

De student naast haar checkt niet zo vaak zijn berichten en was maandag zonder iets te weten naar de WdKA gekomen: ‘Ik heb meerdere bommeldingen meegemaakt, en daarbij was dan alles afgezet. Hier was niks afgezet, dus zal er wel niks aan de hand zijn, dacht ik achteraf.’ De huidige ‘toestand in de wereld’ maakt mensen wel waakzaam, ervaart de student. ‘En daar maakt iemand dan gebruik van door – waarschijnlijk – zo’n kutgrap uit te halen.’

Cowboy met neppistool

De veel gedeelde Whatsapp-berichten over de bommelding hebben mensen op scherp gezet, merkt de student: ‘Na maandag was iedereen op zoek naar signalen.’ Dat werd duidelijk toen vorige week iemand in een cowboypak de school betrad. De ‘cowboy’ bleek een student die een cowboyfilm aan het maken is, schrijft het AD. Zijn neppistool moest hij bij de politie inleveren.

Een andere student in De Willem zegt desgevraagd niet bang te zijn geweest. ‘Iemand wilde aandacht. Dat is problematisch, want je moet zoiets natuurlijk niet schrijven. Ik zit er net met haar (een vriendin die tegenover de student zit maar niet aan de WdKA studeert, red.) over te praten.’

‘Met opzet niet naar school gegaan’

Bij een groepje internationale studenten zat de schrik er wel in. ‘Ja, ik was wel bezorgd. We zijn maandag met opzet niet naar school gegaan. Ik moest ook denken aan de shooting van vorig jaar bij Erasmus MC’, vertelt een van hen. Een studiegenoot vult aan: ‘Het voelde niet goed, juist omdat het zo specifiek was, dat het om 15 april ging. Wij komen uit Amerika, misschien verklaart dat ook onze angst.’

De verschillende studenten hebben vorige week maandag en de dagen erna meer beveiliging zien rondlopen op de locatie, vertellen ze. ‘Vaak lopen ze met z’n tweeën.’ De woordvoerder van de HR bevestigt dat er sprake is van extra beveiliging. ‘Dit zal naar alle waarschijnlijkheid binnenkort worden afgeschaald’. Wie er verantwoordelijk is voor de twee bekladdingen is niet bekend, zegt de woordvoerder desgevraagd. ‘Er is aangifte gedaan bij de politie’.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top