Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onrust op Willem de Kooning na dreigement in graffiti

Gepubliceerd: 17 April 2024 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws

Graffiti met een dreigement op een toilet in de Willem de Kooning Academie zorgde gisteren voor onrust op de locatie. De HR gaat aangifte doen tegen de vooralsnog onbekende afzender van de boodschap.

Op zondagavond werd de politie door verschillende personen gealarmeerd over de dreigende tekst. ‘Via verschillende whatsappgroepen en mail is binnen de WdKA een afbeelding verspreid van een muurgraffiti met een dreigende tekst’, laat een HR-woordvoerder weten.

Het was voor de politie aanleiding met een medewerker van de afdeling beveiliging van de HR in de nacht van zondag op maandag de locatie te bezoeken, waarna werd besloten dat de school wel open kon. ‘De politie heeft geen aanleiding gezien om het gebouw dicht te houden’, aldus de woordvoerder. ‘Het cvb heeft daarom besloten dat het onderwijs op de WdKA maandag gewoon doorging. De veiligheid van onze studenten en medewerkers is niet in het geding geweest.’

Extra beveiliging

Wel kreeg de WdKA-gemeenschap maandag een e-mail van collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels, waarin ze de situatie uitlegt en stelt dat de veiligheid van studenten en staf vooropstaat. ‘We begrijpen dat het vandaag voor sommigen stressvol zal zijn om op de Academie te zijn’, schrijft ze. ‘Vandaar dat je ook extra beveiliging ziet in en om het gebouw.’

De hogeschool noemt de uiting onacceptabel. ‘We gaan uiteraard ons best doen om de dader te achterhalen. De muurgraffiti is een bedreiging en daarmee een misdrijf’, laat de woordvoerder weten. Op dit moment is er nog geen zicht op de dader.

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Onrust op Willem de Kooning na dreigement in graffiti

 1. Nou ben ik eigenlijk wel heel benieuwd wat voor dreigement er stond. Dat wordt uit het artikel niet helemaal duidelijk.

 2. @ Yoeri

  Ik eigenlijk ook wel.
  Ik heb wel zo mijn ideeen.. Juist omdat het niet benoemd is in het artikel.

 3. @Jasper zou het toevallig iets met joden te maken hebben? In de context van het pro-palestina spandoek dat daar al hangt en inderdaad de geheimzinnigheid van de berichtgeving kan ik mij dat best voorstellen…

 4. De reden dat we het niet benoemen, is dat we het niet weten. De HR-woordvoering doet er geen uitspraken over en we hebben geen andere bronnen kunnen vinden met informatie hierover.

 5. @Madeleine, die had ik nog helemaal niet gezien. Ik las dit artikel op de telefoon…
  Maarja, inderdaad ook niet leuk als iemand een bom af wil laten gaan op de WdKA.
  Benieuwd wie de dreiging heeft geuit, en met welke motieven!

 6. Even voor de duidelijkheid: de URL wordt automatisch aangemaakt op basis van de titel. Op basis van mijn eerste ‘kladje’ waarin ik op de een of andere manier aannam dat het een bomdreiging betrof, staat er nu nog steeds ‘bomdreiging’ in de URL. Ik laat dat nu staan om verdere complotfantasieën niet aan te moedigen 🙂 Over de aard van de bedreiging is echter niets bekend bij de redactie.

 7. @yoeri,
  Dat viel mij allemaal op. Opzich logische uitleg van Edith.
  Wel valt het mij op dat dit vaker gebeurt als een dader binnen bepaalde hoek valt.

  Doet mij een beetje denken aan amerikaanse woke toestanden.. Waar een witte agent zo wordt benoemd (met huidskleur), maar andersom nooit zo benoemd word om een bepaald narratief in stand te houden.
  Ik klink alweer bijna als een complotgekkie..

 8. Deze reactie is in strijd met de spelregels en daarom door de redactie verwijderd.

 9. Mag ik van de redactie weten waarom mijn reactie op @Jasper van afgelopen zondag verwijderd is? Deze was toch niet zo grof en keurig binnen de lijntjes? Ik was gewoon een beetje kritisch op het narratief zoals @Jasper uitlegde en gaf de toegevoegde waarde van complottheorien aan.

  En als reactie op @Madeleine:
  Het bleek inderdaad om een bomdreiging te gaan…
  https://profielen.hr.nl/2024/bommelding-op-wdka-houdt-gemoederen-bezig/

 10. We vonden hem botsen met punt 3, 4, 5 en 8 van de spelregels.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top