Eerstejaarstips van het college van bestuur: ‘Experimenteer, onderzoek en geniet!’
Gepubliceerd: 2 September 2024 • Leestijd: 4 minuten en 27 seconden • NieuwsAls je gaat studeren krijg je natuurlijk gevraagd en ongevraagd advies. Van je ouders, docenten, ouderejaars. Ook de ‘eindbazen’ van de hogeschool – de leden van het college van bestuur (cvb) – zijn ooit student geweest en delen hun tips in deze welkomstboodschap.
Van harte welkom op Hogeschool Rotterdam, wat fijn dat jullie er zijn! Als college van bestuur (cvb) stippelen we – met hulp van heel veel collega’s – de toekomst van de hogeschool uit en vormen we samen met onze directeuren het leiderschapsteam van de hogeschool. We hebben als bestuur allemaal een gebied waar we ons op focussen. En vanuit die focus willen we je graag allemaal een eigen studietip geven.
Sarah Wilton-Wels, collegevoorzitter
Houdt zich bezig met strategie, onderwijsbeleid, diversiteit en inclusie, integrale veiligheid, instroom en voorlichting, internationalisering.
‘Tof dat je aan onze Hogeschool Rotterdam komt studeren. Samen werken we de komende vier jaar aan de toekomst.
‘Ik was best een brave student, een strebertje én een feestbeest. Ik deed eerst de hotelschool in Leeuwarden en daarna bedrijfskunde en finance aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daar deed ik een bestuursjaar voor mijn studentenvereniging Carolus Magnus.
‘Mijn studententijd was echt de mooiste tijd van m’n leven. Het was geweldig, ik heb mezelf leren kennen, vrienden voor het leven en de mooiste herinneringen gemaakt. Ik hoop dat jij evenveel plezier gaat hebben als ik en deze tijd ook gaat gebruiken om jezelf beter te leren kennen. Ik wens je heel veel plezier en succes op onze Hogeschool Rotterdam en ik hoop dat je aan het einde van de studietijd trots terugkijkt op wat je allemaal bereikt hebt. Experimenteer, onderzoek en geniet!’
Tip van Sarah! Wist je dat de Hogeschool Rotterdam vele lagen van medezeggenschap heeft waarin jij als student kan meepraten over de besluitvorming? Er zijn opleidingscommissies, instituutsmedezeggenschapsraden, er is een centrale medezeggenschapsraad en een studentenmedezeggenschapsraad. Op al deze plekken wordt de stem van studenten enorm gewaardeerd en je krijgt – in veel gevallen – ook betaald voor de tijd die je investeert. Een leuke en nuttige bijbaan.
Wijnand van den Brink, collegelid
Heeft de focus als collegelid op financiën, huisvesting & facilitaire zaken, duurzaamheid en ICT.
‘Mijn eigen studietijd verliep niet gemakkelijk. Na een fantastisch en gezellig eerste jaar kreeg ik een negatief bsa op grond van zware onvoldoendes voor de twee – toen nog verplichte – vreemde talen. Doorzetten en niet bij de pakken neerzitten heeft mij toen gebracht bij een opleiding statistiek en staatshuishoudkunde. Zonder talen: wat een opluchting was dat.
‘Deze opleiding heb ik naast mijn 40-urige kantoorbaan nominaal afgerond. Dat was pittig. Op maandagavond, donderdagavond en zaterdagochtend ging ik naar de universiteit. Geen tijd meer voor feestjes dus.
‘Jaren daarna ben ik een mid career master gaan volgen in educational management. Dat vroeg ook om doorzettingsvermogen, maar ik heb met de regelmatige tweedaagse programmaonderdelen wel geregeld in de congrescentra het licht uitgedaan in de bar. Daar was dus wel tijd voor een feestje.
‘Ik wens jullie allemaal een studietijd toe waar je van kunt genieten, waar je ervaringen opdoet en waar je naast die unieke experience die het is, af en toe ook gewoon doorzet.
Als bestuurder van Hogeschool Rotterdam heb ik – onder andere – duurzaamheid als aandachtsgebied. Vorig jaar hebben we een grote stap gezet op het gebied van duurzaamheid: we hebben afscheid genomen van de kartonnen bekers uit de automaten en dat scheelt 27 duizend kilo afval per jaar. Neem dus het komende jaar dus een eigen mok of thermosbeker mee naar school, zo maken we samen impact.’
Tip van Wijnand! Wist je dat je alle hogeschoollocaties mag gebruiken om te studeren? Vrijwel alle panden zijn doordeweeks van 07.30 uur tot 18.00 uur open. Ook op de dagen dat je geen les hebt ben je welkom. Op 4 locaties kun je wel tot 22.00 uur terecht, dus als je echt omhoog zit met studieruimte…
Er zijn op alle locaties plekken waar je groepswerk kan doen, printjes kan maken of in stilte kan werken. In de zomer hebben we airco, in de winter staat de verwarming aan. Maak daar gebruik van!
Hanneke Reuling, collegelid
Heeft binnen het college als aandachtsgebieden kwaliteitszorg, onderzoek, onderzoeksbeleid, onderwijsbeleid algemeen.
‘Ik heb met volle teugen genoten van mijn studietijd, waarin ik – intussen empirisch vastgesteld 😊 – vrienden voor het leven heb gevonden. Ik was een leergierige en betrokken student; ik was student-assistent en deed mee aan de organisatie van internationale studiereizen. Met volle teugen genoot ik van het culturele leven in de hoofdstad en het – samen met mijn hartsvriendin – op kamers wonen. Wat moesten we nog veel leren, niet alleen in onze studie maar vooral ook in het leven als jongvolwassenen! Ik gun al onze studenten dat hun studietijd meer is dan een diploma halen, dat ze ook zichzelf leren kennen, hun blik verruimen en hun plekje in de samenleving weten te vinden.
‘Later, toen ik de kans kreeg een promotie-onderzoek te doen, heb ik eigenlijk nog een keer zo’n periode mee mogen maken. De verdieping van je kennis in zo’n traject is geweldig en ook de contacten met vakgenoten – bijvoorbeeld op internationale congressen – zijn een rijke ervaring. Leren is voor mij iets van het hele leven, niet alleen van je studietijd. Veel om naar uit te kijken, dus!
‘Op de Hogeschool Rotterdam wordt op veel verschillende niveaus onderzoek gedaan: door lectoren in de kenniscentra, door docenten die promoveren en door studenten die opdrachten maken. De mediatheek kan de hele hogeschoolgemeenschap helpen bij onderzoek en studenten al helemaal, daar zijn ze voor ingericht. Het is veel meer dan een bibliotheek. Het is een plek waar verschillende (digitale) bronnen, informatie over onderzoek en werken met bronnen samenkomen. Zo kunnen onderzoekers er terecht voor ondersteuning, is er een auteursrechtinformatiepunt, ligt er een stappenplan klaar voor studenten die hulp kunnen gebruiken bij literatuuronderzoek, kan je er hulp vinden voor het herkennen van desinformatie en nepnieuws en kan je edubadges verzamelen om aan te tonen dat je kennis of vaardigheden hebt.
‘Er zijn vier mediatheken met een groot aanbod in kennis en ondersteuning, maak er gebruik van. Je hebt toegang tot alle hulpbronnen als je ingeschreven staat op de Hogeschool Rotterdam.’
Tip van Hanneke! De Hogeschool Rotterdam beloont studenten en medewerkers die samen werken aan onderzoek waarin (minstens een van) de transitieopgaven centraal staan. We doen dat met de Toekomstmakers Awards en Toekomstmakers Beurs. De prijzen laten zien hoe trots we zijn op de krachtige verbinding tussen onderwijs en onderzoek binnen onze muren. De inspirerende winnaars van dit jaar, worden tijdens de jaaropening in het zonnetje gezet.
Tekst: College van bestuur
Beeld: Hans Tak, Frans Hanswijk, eigen foto’s cvb-leden
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top