Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoe ben ik een goede ‘ally’?

Aanstaande vrijdag is het Paarse Vrijdag. Ik zal zeker – als mainstream hetero – iets paars aantrekken om mijn klasgenoten en vrienden uit de LGBTQIA+ community te steunen. Ik weet dat ze het soms best zwaar hebben, met allerlei negativiteit, weerstand en soms regelrechte discriminatie die ze tegenkomen, dus ik zou graag ook op andere manieren een ‘ally’ willen zijn. Hoe doe ik dat?
Groetjes,
Bondgenoot

Beste Bondgenoot,

Mooi dat je dit vraagt en actief op zoek bent naar een manier om je vrienden en klasgenoten te ondersteunen. Als ‘ally’ ben je zelf geen deel van een bepaalde minderheidsgroep, maar zet je je wel in voor de belangen, rechten en eerlijke behandeling van die groep.

Als je een goede ally – vertaald: bondgenoot – wilt zijn van mensen uit de LGBTQIA+  groep is het om te beginnen handig dat je je bewust bent van hun uitdagingen. Dan kun je ook actief helpen om een inclusieve en veilige omgeving te creëren.

Beginnend bij die bewustwording kun je je verdiepen in LGBTQIA+ kwesties, bijvoorbeeld de verschillende identiteiten en termen. Verdiep je in de sociale, wettelijke en culturele barrières, zoals discriminatie, pesten en beperkte rechten. Zo ga je de ervaringen van je LGBTQIA+ vrienden beter begrijpen.

In de omgang met LGBTQIA+ klasgenoten en vrienden helpt het om ze actief te vragen naar hun naam en voornaamwoorden en die te gebruiken. Neem niet zomaar iets aan over genderidentiteit, seksuele oriëntatie of relaties, maar vraag ernaar. En als iemand een ‘grapje’ maakt met bijvoorbeeld een homofobe ondertoon, spreek je dan uit, ook als er op dat moment niemand is uit bijvoorbeeld de queer-community. Zo help je mee aan een veilige en inclusieve omgeving.

Ook door mee te doen aan evenementen (denk aan Coming Out Day, pride-parades) geef je je vrienden een steuntje in de rug. Je kunt ook je platform – bijvoorbeeld op social media – gebruiken om je steun aan de LGBTQIA+ community uit te spreken en je te laten horen tegen discriminatie of uitsluiting.

Ally zijn is ook een ontdekkingstocht, waarbij misschien wel het allerbelangrijkste blijft om open te staan voor feedback. Laat LGBTQIA+’ers in je netwerk vertellen wat ze nodig hebben en luister zonder oordeel; een bondgenoot zijn gaat over hún behoeften. Als je meer tips wilt of erover in gesprek wilt gaan: deze vrijdag, 13 december, organiseert HR Included er een workshop over.

Heb je een vraag (al dan niet voor een vriend ;-))? Stuur je vraag per e-mail of volg en DM ons op Instagram. Dan lees je het antwoord op woensdagochtend in ‘Ik vraag dit voor een vriend’.

Tekst: Edith van Gameren
Illustratie: Marit Breuker

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 11 December 2024 • Ik vraag dit voor een vriend

Ik vraag het voor een vriend

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top