Hoe kom ik af van mijn uitstelgedrag?
Plannen kan ik wel: de lijstjes met dingen die ik moet doen liggen keurig op mijn bureau, en ik weet ook ongeveer wel wat ik kan doen op een dag. Maar: dan moet ik het wel dóen. En daar ligt mijn probleem, ik kan me er de meeste dagen niet toe zetten en blijf maar uitstellen. Hoe kom ik daar vanaf?
Groet,
Uitsteller
Beste Uitsteller, wij van de redactie weten ook dat je je vrij vervelend kunt voelen over het uitstellen van taken. Want zolang je niet klaar bent, blijft een taak op je drukken. En als je er uiteindelijk te weinig tijd aan kunt besteden gaat de kwaliteit er ook niet op vooruit.
Je bent in elk geval zeker niet alleen met dit gedrag. Uitstelgedrag is bij hogeschoolstudenten de grootste stressfactor, blijkt uit de studentenwelzijnsmonitor. Decaan Serge schreef er eerder al dit blog over, waarin hij beschrijft waar dat gedrag vandaan komt en welke mogelijke oplossingen er zijn.
Ook bij Profielen zijn we eerder in het onderwerp gedoken; in dit artikel onderzochten we het en beschrijven we verschillende anti-uitstelinterventies. Het goede nieuws: het is af te leren!
En dat kan ook op de HR. Bijvoorbeeld in het keuzevak ‘Omgaan met uitstelgedrag‘ van de afdeling Studentenwelzijn. In een podcast van Studentenwelzijn vertelt een van de studenten hoe dat vak haar geholpen heeft. Zo kreeg ze inzicht in haar eigen valkuilen, negatieve gedachtes en excuses. Soms ontstaat uitstelgedrag doordat je voor jezelf de lat erg hoog legt en overtuigingen hebt als ‘het moet in één keer goed’ of ‘ik mag geen hulp vragen, ik moet het zelf kunnen’. Dit soort gedachtes leidt ertoe dat je eigenlijk vrij angstig bent, in tijdnood komt, aan het eind ongezond hard moet werken en de stof bij het studeren amper opslaat.
De student vertelt dat het haar heeft geholpen een periodeoverzicht te maken en haar huiswerk op een vaste, rustige dag te plannen. Voor haar is dat de woensdag, waarop ze de lessen van de dagen ervoor verwerkt en de lessen van erna voorbereidt. ‘Zo lukt het de weekenden vrij te houden en heb je ook een rustpunt waarop je aan andere dingen toekomt.’ Kleine stapjes beginnen, adviseert ze, zolang je maar een beginnetje maakt.
We vroegen ook onze Instagramvolgers om hun beste tips tegen uitstelgedrag. ‘Jezelf een beetje voor de gek houden met tussen-deadlines’ adviseert er een. Dat helpt als je iemand bent die van deadlines harder gaat lopen. ‘Jezelf belonen met iets leuks of iets lekker als je iets af hebt’, werkt voor een andere volger goed.
Naast het keuzevak over uitstelgedrag organiseert Studentenwelzijn ook korte workshops hierover. En, jawel, déze vrijdag nog is er de workshop ‘Aan de slag met je uitstelgedrag‘. Stel het niet uit, en meld je aan!
Tekst: Edith van Gameren
Illustratie: Marit Breuker
Absolute must-see https://www.youtube.com/watch?v=arj7oStGLkU&ab_channel=TED Inside the Mind of a Master Procrastinator