Is microdosing een goed idee?
De laatste tijd ben ik op zoek naar meer focus en creativiteit en ik las iets over microdosing (het nemen van bepaalde drugs in superkleine hoeveelheden). Ik ben benieuwd of mensen hier ervaring mee hebben. Werkt het? Zitten er nadelen aan?
Groet, Geestverruimer
Helaas, Geestverruimer, niemand van onze volgers heeft een antwoord of mening of microdosing een ‘goed idee’ is. Blijkbaar is het nog niet zo ingeburgerd als influencers ons doen geloven. Van ons als redactie zul je ook niet horen ‘tuurlijk, meteen doen!’ of ‘ben je helemaal gek geworden?’
Wat we natuurlijk wel goed kunnen, en voor je hebben gedaan, is bronnen zoeken met betrouwbare info over microdosing, zodat je zelf de voors en tegens kunt afwegen.
Laten we eerst even vaststellen wat microdoseren is. Bij microdosing gebruiken mensen psychedelische drugs – denk aan LSD en paddo’s – in zeer kleine hoeveelheden. De lichte effecten die je ervaart zouden helpen om je beter te concentreren, productiever of creatiever te zijn of je gewoon prettiger te voelen. Een microdosis is vaak zo’n 5 tot 10 procent van een ‘normale’ dosis.
Door die kleine hoeveelheden is de kans erg klein dat je gaat trippen, de ervaring waarbij je waarneming van de wereld verandert, je emoties veranderen of je bijvoorbeeld hallucinaties krijgt. Maar merk je er dan eigenlijk überhaupt wel iets van?
Er zijn inmiddels veel mensen die hiermee experimenteren en er zijn bedrijven die je daarbij begeleiden – tegen betaling uiteraard. Een regelmatige gebruiker zegt dat het erom gaat je ‘sweet spot’ te vinden: de juiste dosering, het juiste moment. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er bij de juiste dosering wel degelijk effecten zijn op bijvoorbeeld productiviteit of gemoedstoestand, maar het gaat om kleine dingen, niet wijdverspreid.
Zoals onderzoekster Kim Kuypers constateert: Microdosing is geen quick fix. Zij is één van de eerste wetenschappers ter wereld die microdosing onderzoekt, vertelt ze in deze podcast, waarbij ze wil achterhalen of het veilig is en voor welke groepen mensen microdoseren het verschil kan maken.
De gevaren van microdosing zitten waarschijnlijk in het ontstaan van psychische afhankelijkheid (gedachtes als: ‘zonder dit middel kan ik niet creatief zijn’). Bij lage doses is lichamelijke afhankelijkheid onwaarschijnlijk, en psychedelische drugs zijn minder verslavend.
Een ander gevaar is wanneer je microdoseert als ‘zelfmedicatie’ voor bijvoorbeeld angst, ADHD of depressie. De klachten kunnen verergeren of de middelen die je neemt kunnen invloed hebben op de werking van je ‘officiële’ medicatie.
Wat je ook doet: verdiep je er goed in, vraag om je heen en hou je hoofd erbij. Succes!
Heb je een vraag (al dan niet voor een vriend ;-))? Stuur je vraag per e-mail of volg en DM ons op Instagram. Dan lees je het antwoord op woensdagochtend in ‘Ik vraag dit voor een vriend’.
Tekst: Edith van Gameren
Beeld: Marit Breuker
Ik heb er tot nu toe positieve ervaringen mee! Af en toe neem ik voor een paar weken lang om de 3-4 dagen zo’n klein beetje dat ik er verder niks van voel (<1 gram Atlantis truffels). Voor mijn gevoel helpt het met ontspanning, creativiteit, en het verwerken van gevoelens. Kan natuurlijk ook een placebo-effect zijn, maar als het werkt dan werkt het 😉 Ik zou zeggen: lees je van tevoren goed in en begin met ontzettend kleine hoeveelheden. Succes 🙂