Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kan voeding helpen bij een winterdip?

De dagen worden kouder en korter en ik voel de bui weer hangen: mijn jaarlijkse winterdip is in aantocht. Dat betekent voor mij dat mijn humeur onder het nulpunt is, ik me moeilijk kan concentreren op mijn studie en me futloos voel. Dit keer wil ik goed voorbereid en vol energie aan het winterseizoen beginnen. Daarom vraag ik me af: kan voeding helpen bij een winterdip? En moet je in de winter je dieet aanpassen voor een iets positiever gevoel?

Groetjes, SummerQueen

Beste SummerQueen,

Als je geen retour (of enkeltje) tropisch eiland kan betalen, moet je het doen met de Nederlandse winter en dus met minder zonlicht. En als je Google checkt, is het juist het gebrek aan zonlicht dat bijdraagt aan een winterdip. Via zonlicht maakt je lichaam namelijk vitamine D aan. Dat zou betekenen dat je flink aan de supplementen moet om de winter door te komen. Maar klopt dit wel? Wij schakelen Judith van Zwienen in, onderzoeker Kenniscentrum Zorginnovatie en kerndocent verpleegkunde.

‘Onderzoek laat zien dat vitamine D-supplementen een klein effect kunnen hebben op lichte depressieve klachten, maar alleen als je een bewezen tekort hebt. Zonder tekort heeft het slikken van extra vitamine D geen invloed op je stemming. Het is dus geen wondermiddel tegen een winterdip’, vertelt Judith.

Onze expert waarschuwt bovendien: ‘Trap niet in claims van producten die je “de winter doorhelpen.” Claims van influencers die megadoseringen vitamine D aanraden zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en kunnen zelfs schadelijk zijn. Denk je dat je een tekort hebt, laat je dan testen bij je huisarts.’

Oké, deze mythe kunnen we dus gelijk opzij schuiven. Wat werkt dan wel? ‘Gezond en gevarieerd eten’, geeft Judith vanuit haar expertise prijs. ‘Gebruik de Schijf van Vijf als houvast en zorg dat je genoeg groenten, fruit, volkoren producten, gezonde vetten, en eiwitrijke voedingsmiddelen binnen krijgt.’

Judith benadrukt bovendien een afwisselend eetpatroon voor een gezonde lifestyle. ‘Extra kleur op je bord kan zelfs je humeur opfleuren.’ Geef je inner chef dus de ruimte en experimenteer met kleurrijke salades, gezonde soepen en stamppotjes boordevol groenten.

En hoe zit het met comfort food zoals chocolade? ‘Chocolade maakt je niet “direct” gelukkiger. Het effect van stemmingsverhogende stoffen in chocolade is klein en niet meetbaar’, vertelt Judith. ‘Maar als jij geniet van een stukje chocolade bij je thee, dan kan dat moment je wél een positief gevoel geven. Dus: lekker doen.’

Onze volgers op Instagram omarmen die uitspraak. We stelden daar de vraag ‘Welke food helpt jou om de winter happy door te komen?’. ‘Sushi’ en ‘kruidnootjes met witte chocolade’ worden genoemd als middel tegen de winterdip.

Gezond en gevarieerd eten is dus belangrijk voor je lichaam én je mentale gezondheid, maar combineer het met andere gezonde gewoonten, zoals voldoende beweging, slaap en ontspanning. ‘Een uitgerust lichaam en geest gaan beter om met een winterdip. Plan ontspanningsmomenten in en zorg voor een goed slaapritme’, adviseert Judith.

Hoewel er geen wondermiddelen zijn tegen een winterdip, kan een gezond en gevarieerd dieet in combinatie met genoeg beweging en rust, ervoor zorgen dat je de winter wat beter aankunt. En wees in de winter een beetje lief voor jezelf: houd een selfcare-avond met een maskertje, binge je favoriete serie of trakteer jezelf op warme chocolademelk na een wandeling in de natuur.

Heb je een vraag (al dan niet voor een vriend ;-))? Stuur je vraag per e-mail of volg en DM ons op Instagram. Dan lees je het antwoord op woensdagochtend in ‘Ik vraag dit voor een vriend’.

Tekst: Daniela Silvestri
Beeld: Marit Breuker

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 20 November 2024 • Ik vraag dit voor een vriend

Ik vraag het voor een vriend

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top