Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Inschrijving minoren vandaag geopend: hoe kiezen studenten hun minor?

Gepubliceerd: 8 April 2024 • Leestijd: 2 minuten en 15 seconden • Nieuws

Vandaag start de inschrijfperiode voor een nieuwe minor voor het aankomend studiejaar 2024/2025, een belangrijke stap in de studieloopbaan van een hogeschoolstudent. Voor de een is de keuze zo gemaakt, voor de ander een ingewikkeldere taak. Toch moeten (bijna) alle studenten er in het derde of vierde jaar aan geloven.

Voordat je als student een minor gaat kiezen is het belangrijk om bij jezelf na te gaan waar je persoonlijke interesses liggen en in wat voor onderwerp je jezelf wilt gaan verdiepen. De afgelopen week was er de zogeheten ‘minor driedaagse’ om je daarbij een handje te helpen. Op dinsdag en woensdag waren er online voorlichtingen over de meeste minoren via Teams-meetings. Mocht je na deze online voorlichting nog steeds twijfelen dan kon je op donderdagavond nog naar locatie Kralingse Zoom voor de minorbeurs.

‘Speld in een hooiberg’

Op deze minorbeurs waren docenten van ongeveer 120 minoren aanwezig om de zoekende studenten enthousiast te maken voor hun minor. Er kwamen uiteindelijk honderden studenten op af. Zo ook Daan, die voor de veilige weg lijkt te kiezen: ‘Ik studeer zelf ondernemerschap & retail management en denk dat ik een minor ga kiezen die daarop aansluit. Ik specialiseer me liever in mijn eigen vakgebied dan dat ik iets compleet nieuws ga proberen. De hogeschool biedt ook genoeg verdiepende minors die aansluiten op mijn opleiding, dus daar ben ik blij mee.’

Dat er zo’n overweldigend aanbod is, kan ook flinke stress opleveren bij sommige studenten. ‘Het is echt zoeken naar een speld in de hooiberg. Er is zo veel keuze dat ik het lastig vind om de juiste keuze te maken. Ik moet me nog echt goed gaan informeren en er nog even goed over gaan nadenken’, verzucht Mike, derdejaars technische bedrijfskunde.

Wat is een minor eigenlijk?

Bij het doen van een bacheloropleiding concentreer je je doorgaans op een specifiek onderwerp, zoals bouwkunde, bedrijfskunde of communicatie. Dit onderwerp vormt de kern van de opleiding, vaak je ‘major’ genoemd. Daarnaast is er ruimte voor een ‘bijvak’, beter bekend als de minor.

Die minor biedt studenten de mogelijkheid om een deel van hun studiepunten buiten hun hoofdonderwerp te behalen. Stel dat een student bouwkunde studeert maar ook interesse heeft in bedrijfskunde kan-ie een deel van de studiepunten van de bacheloropleiding besteden aan vakken op bedrijfskundegebied. Een minor duurt altijd ongeveer een halfjaar, wat overeenkomt met 30 studiepunten.

Minor op een andere school

De Hogeschool Rotterdam biedt zelf een breed scala aan minoren aan, maar mocht er niets voor je tussen zitten – of als je zin hebt om eens een andere omgeving te zien – kun je je ook via het platform Kiesopmaat aanmelden voor een minor bij een andere hbo-instelling in Nederland.

Derdejaars commerciele economie Lisanne, ook aanwezig op de minorbeurs, wist dat eigenlijk niet. Ze had zich hier overigens ook nog niet heel erg in verdiept: ‘Ik zag dat de Hogeschool Rotterdam zelf al ongeveer 145 minoren aanbood, dus ik dacht: daar zit vast al wel iets tussen voor me.’

Praktische zaken

Enkele praktische zaken waar je nog rekening mee moet houden zijn bijvoorbeeld de duur van de minor, de studielast, eventuele toelatingseisen en de beschikbaarheid van plekken, sommige minoren hebben namelijk maar beperkt plek. De meeste HR-minoren sluiten hun inschrijvingen op 24 mei. Moet je nog beginnen aan je oriëntatie, dan is deze HINT-pagina een handig startpunt.

Tekst: Mees Vercouteren
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Inschrijving minoren vandaag geopend: hoe kiezen studenten hun minor?

  1. Ik heb zelf tijdens mijn (deeltijd)studie Werktuigbouwkunde een externe minor gevolgd. Vijftien studiepunten aan pre-master en vijftien studiepunten aan Bedrijfskundevakken, beide aan de Open Universiteit. Ik kan iedereen een externe minor aanbevelen. Al is het enkel maar door de nieuwe docenten, nieuwe omgeving, nieuwe medestudenten en nieuwe indrukken die je hiermee opdoet.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top