Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

OM onderzoekt Utrechtse ‘bangalijst’, ouders nemen advocaat in de arm

Gepubliceerd: 19 March 2024 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Nieuws

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of Utrechtse corpsleden strafbaar zijn vanwege het verspreiden van een ‘bangalijst’. Ook de ouders van de slachtoffers overwegen juridische stappen.

Vorige week schorste het Utrechtsch Studenten Corps (USC) twee leden die een powerpoint rondstuurden met daarop namen en foto’s van vrouwelijke studenten. Daarin werden het uiterlijk en de bedprestaties van de vrouwen becommentarieerd. De lijst gaat rond op sociale media.

Het OM gaat onderzoeken of de makers strafbaar zijn. Daarvoor hoeft het OM niet op aangiftes te wachten, zegt een woordvoerder desgevraagd.

Verschillende juridische opties

Of de slachtoffers aangifte gaan doen, is niet zeker. Ouders van de slachtoffers hebben advocaat Ina Brouwer in de arm genomen. Zij zegt verschillende juridische opties te overwegen. Naast een aangifte bij de politie overweegt ze ook civiele procedures en een klacht bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bovendien zou ook het studentencorps stevige maatregelen moeten nemen, zegt Brouwer in een verklaring op DUB, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Universiteit Utrecht. De daders zouden bijvoorbeeld uit hun studentenhuis gezet moeten worden. Het USC zei vorige week in een verklaring ‘zeer zware straffen’ te zullen uitdelen aan de studenten.

Niet verspreiden

Het Utrechtse vrouwencorps UVSV vraagt iedereen om de powerpointpresentatie niet verder te verspreiden. De voorzitter constateert dat ‘seksisme en machocultuur’ nog steeds de norm zijn binnen sommige studentenclubs.

Studentenverenigingen zeiden de afgelopen jaren juist aan een cultuurverandering te werken. De universiteit en hogeschool van Utrecht zeiden vrijdag ‘onaangenaam verrast’ te zijn door het nieuws. Ze gaan in gesprek met het bestuur van het USC.

Cabaretier Youp van ’t Hek suggereerde zaterdag in zijn column in dagblad NRC dat hij de namen van de USC-studenten wil gaan publiceren.

Tekst: HOP, Olmo Linthorst
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to OM onderzoekt Utrechtse ‘bangalijst’, ouders nemen advocaat in de arm

 1. Jup, ik heb de zogeheten Grietenlijst ook al via WhatsApp ontvangen. Ze noemen “lelijke” dames draken en ook staan er 06 nummers in de presentatie…

  Het is overigens niet zo’n hele schokkende presenteren, maar inderdaad een beetje goedkope humor en niet bepaald vrouwvriendelijk.

 2. Het is helemaal niet relevant of het ‘niet zo’n hele schokkende presenteren’ is. Bagataliseer het niet, het zal vast voor veel van de dames op die lijst niet fijn zijn dat dit publiekelijk (en waarschijnlijk zonder toestemming) gedeeld is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top