Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Oud-bedrijfskundestudent Jasper geeft Rotterdamse stadsbomen plekje in circulaire economie

Gepubliceerd: 17 January 2024 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Interview

Ondernemerschap zit oud-bedrijfskundestudent Jasper Smit in het bloed. Tijdens zijn studie kreeg hij een passie voor circulariteit. Zijn onderneming RotterdamsKrom gebruikt afgekeurde stadsbomen om mooie interieurstukken te maken. Zo voorkomt hij verspilling van lokale grondstoffen.

‘Ik kom zelf uit een ondernemersfamilie en zeg altijd dat ik in de wieg ben gelegd om te ondernemen. Ik vind het écht fantastisch. Pas later realiseerde ik me dat ik een circulair bedrijf wilde opzetten.

‘Ik volgde destijds een pilot-klas van Kees Klomp over betekeniseconomie. Eerst had ik niks met duurzaamheid, maar dat vak heeft echt mijn ogen geopend. De generatie die nu studeert, zal de omslag naar een impact-economie moeten realiseren, of dat nou binnen een bedrijf is of als zelfstandig ondernemer.

‘Rotterdamskrom ben ik samen met drie anderen gestart in het derde jaar van mijn opleiding. Wij verwerken hout van afgekeurde stadsbomen uit Rotterdam. Dat zijn bomen die dood of ziek zijn, of die ruimte moeten maken voor bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen. Per jaar worden heel wat bomen gekapt, afgelopen jaar waren dat er bijna 3.000.

‘Mijn netwerk heeft dezelfde intrinsieke motivatie als ik en dat zorgt voor veel enthousiasme’

‘Doordat we lokale bomen inzamelen, hoeven we minder hout te importeren uit het buitenland en maken we buitenlandse grondstoffen overbodig. Wij meten onze impact niet alleen met hoeveel geld we verdienen, maar ook met hoeveel bomen we verzamelen.

‘Wij gebruiken het hout van de bomen om interieurartikelen te maken, zoals tafels en bijzettafels, maar ook wandplanken. Bij de Startup Academy van de Hogeschool Rotterdam staat bijvoorbeeld een van onze tafels.

‘Nu zijn we in Rotterdam gevestigd, maar in de toekomst hopen we ook in andere steden te werken. Om het verschil te maken en te groeien als bedrijf is het belangrijk om samen te werken met andere partijen. Ik hecht dan ook veel waarde aan de goede contacten die ik binnen onze keten heb gecreëerd. Mijn netwerk heeft dezelfde intrinsieke motivatie als ik en dat zorgt voor veel enthousiasme.’

Tekst: Lineke Prinsen
Foto: Sanne Romeijn

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Oud-bedrijfskundestudent Jasper geeft Rotterdamse stadsbomen plekje in circulaire economie

 1. Blijft een mooi initiatief, Jasper! Ook heel waardevol dat je altijd bereid bent jouw ervaringen en kennis te delen met de huidige generatie studenten. Je bent een mooi voorbeeld voor onze Bedrijfskunde-studenten en ik wens je alle succes en plezier met RotterdamsKrom!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top