Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Pabo neemt zij-instromers niet serieus’

Gepubliceerd: 5 September 2024 • Leestijd: 2 minuten en 24 seconden • Nieuws

Kleien, dansjes doen, verslag na verslag schrijven… De omscholing tot leraar in het basisonderwijs is demotiverend en houdt te weinig rekening met de ervaring die ze al hebben, vertellen zij-instromers aan actualiteitenprogramma Pointer.

Basisscholen lossen hun enorme lerarentekort steeds vaker op met behulp van zij-instromers: mensen die een andere baan hadden en zich nu omscholen tot leraar. Onderwijsvakbond AOb meldde begin dit jaar dat een derde van de studerende juffen en meesters nu een zij-instromer is.

Verplichte museumbezoekjes

De pabo’s lijken echter nog niet helemaal ingericht op zoveel studenten die vaak al eerder gestudeerd hebben, een baan hebben gehad en levenservaring hebben opgedaan. Onder meer verplichte museumbezoekjes en zinloze verslagen zorgen ervoor dat zij-instromers zich afvragen of ze wel op waarde geschat worden, vertellen ze aan tv-programma Pointer, dat vanavond te zien is op NPO 2.

‘Ik kom hele avonden naar school om te kleien, te dansen en op de blokfluit te spelen, maar ik heb liever een les over hoe ik het pesten in de klas kan aanpakken’, vertelt een student. Een ander: ‘Van mijn groep is de helft gestopt omdat het niet te combineren was met een gezin of werk.’

Geen vrijstelling

Bovenal worden kennis en vaardigheden die ze al hebben te weinig beloond. Iemand die bedrijfskunde en psychologie studeerde en twintig jaar lesgaf in het hbo, kreeg geen vrijstellingen voor de pabo. ‘Ik moest gewoon de volledige opleiding doen.’

Deeltijdstudent Charles de Bruin van de pabo van de Hogeschool Rotterdam, herkent de signalen uit Pointer. Afgelopen maandag kwam de minister van Onderwijs op bezoek op de HR. De Bruin pleitte toen bij hem voor meer erkenning voor de ervaring van zij-instromers. ‘Als man van 59 die jaren bedrijven heeft geleid en kinderen heeft opgevoed, ervaar ik de pabo als behoorlijk schools.’

Hij heeft de minister gevraagd om een harde knip tussen onderbouw en bovenbouw, zodat je als mannelijke student niet in de kleuterklas hoeft stage te lopen. De Tweede Kamer wil dat ook.

Hbo-diploma

Maar belangrijker nog is dat pabo’s meer rekening moeten houden met de vooropleiding van studenten. De Bruin: ‘Je moet minimaal een hbo-diploma hebben om het speciale zij-instroomtraject te kunnen doen. Ik heb toen ik twintig was net de HTS niet afgemaakt. Maar waarom zou ik nu niet in een assessment kunnen bewijzen dat ik op hbo-niveau functioneer? Je hebt toch liever een actueel assessment dan een twintig jaar oud diploma?’

‘Waarom zou ik nu niet in een assessment kunnen bewijzen dat ik op hbo-niveau functioneer?’

Het landelijk overleg van pabo’s herkent de kritiek van studenten. Eerder zijn de onderwijsprogramma’s er wel op aangepast, zegt woordvoerder Karin van Weegen. Maar het aantal verslagen kan misschien wel verder omlaag en alle studenten zouden sowieso een startgesprek moeten krijgen, vindt zij. Daarin kan onder meer gekeken worden naar vrijstellingen.

In reactie op de komende uitzending pleit de Algemene Onderwijsbond voor een gratis, landelijk georganiseerde opleiding voor zij-instromers. ‘De rode loper moet uit voor iedereen die in het onderwijs wil gaan werken’, zegt vakbondsvoorzitter Tamar van Gelder.

Drempels opruimen

Staatssecretaris van onderwijs Mariëlle Paul wil dat de drempels voor zij-instromers worden opgeruimd. Maar ze waarschuwt ook voor al te hoge verwachtingen: ‘Voor studenten kan het misschien niet snel genoeg gaan, maar uiteindelijk kost het tijd en aandacht om voor iedere student maatwerk te kunnen leveren.’

De overheid stelt miljoenen beschikbaar aan basisscholen om zij-instromers te kunnen begeleiden en opleiden. Het kabinet verlengt deze subsidieregeling. In ieder geval tot en met 2028 kunnen schoolleiders per zij-instromer 25 duizend euro krijgen.

Tekst: HOP, Olmo Linthorst / Profielen
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Pabo neemt zij-instromers niet serieus’

  1. Beste Olmo,

    De titel van dit artikel suggereert dat het over de pabo van de Hogeschool Rotterdam gaat. Het artikel van Pointer gaat over een aantal pabo’s in Nederland. De Hogeschool Rotterdam is, zover wij weten, niet betrokken in dat onderzoek. Daarbij is de genoemde deeltijd student geen zij-instromer, dus lijkt mij niet de beste om te bevragen. Wanneer je als zij-instromer op de pabo van de Hogeschool Rotterdam start ligt er een flexibel programma met veel aandacht voor de ervaring die zij al hebben zonder allerlei dansjes… Neem gerust contact met ons op.

    Vriendelijke groet

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top