Hoe kan ik minderen met sociale media?
Tiktok, Instagram, Snapchat: ik gebruik allerlei sociale media en ik vind het vaak leuk en ontspannend. Maarrr… het kost me wel veel tijd. Op de meeste dagen besteed ik er wel een uurtje of drie á vier aan, soms loopt dit op tot zeven of acht. Dat vind ik eigenlijk schokkend veel, het is bijna net zoveel tijd als mijn opleiding kost. Hoe kan ik hier meer grip op krijgen? Of moet ik sociale media helemaal uit mijn leven bannen?
Groet, InstaTok
Beste InstaTok,
Het is niet raar dat je moeite hebt je sociale-mediagebruik binnen de perken te houden, en je bent ook zeker niet de enige. Jongeren besteden gemiddeld per dag bijna drie uur aan social media. Dat is ongeveer evenveel als een topsporter besteedt aan trainen voor Olympisch goud. De apps zijn ontworpen om eindeloos je aandacht te ‘stelen’. Het scrollen zonder eind, de beloningsstofjes die je brein loslaat bij elke like of reactie en de angst dat je iets mist: wie kan daar nou weerstand aan bieden?
Maak je gerust een beetje boos over de manipulatieve kwaliteiten van sociale media; dat kan een extra stimulans zijn om er bewuster en selectiever mee om te gaan. Stel jezelf eens de vraag hoeveel tijd je eraan zou wíllen spenderen. Misschien is dat voor jou een half uur of een uurtje per dag. In verschillende apps kun je een limiet instellen, maar je kunt het ook zelf regelen, door bijvoorbeeld vaste momenten – zet een wekkertje – in te ruimen voor social media. Bijvoorbeeld tijdens de lunch, of in de bus naar school en naar huis.
Help jezelf bij je voornemens door alle bliepjes en icoontjes uit te schakelen op je telefoon. Doe dat in de apps (schakel alle notificaties uit) of zet je telefoon op ‘niet storen’ wanneer je je aandacht bij andere dingen wilt houden. Heb je de neiging ‘s avonds in bed nog eindeloos te scrollen? Of ermee naar te grijpen als je wakker wordt? Verban je telefoon dan uit de slaapkamer. Koop een ouderwetse wekker.
Of je sociale media helemaal uit je leven moet bannen? Er zijn genoeg redenen om in elk geval selectief te zijn. Bedenk welke sociale media nou écht iets toevoegen aan je leven; de apps die dat niet doen zou je in elk geval kunnen verwijderen.
Dat je deze vraag stelt is ook een mooie aanleiding om te bedenken waar jij nu écht gelukkig van wordt. Als je ontdekt dat voetballen, schilderen, in het bos wandelen of échte tijd met vrienden doorbrengen je blijer maken dan scrollen door Insta, wordt het ook makkelijker sociale media wat minder ruimte te geven.
Heb je een vraag (al dan niet voor een vriend ;-))? Stuur je vraag per e-mail of volg en DM ons op Instagram. Dan lees je het antwoord op woensdagochtend in ‘Ik vraag dit voor een vriend’.
Tekst: Edith van Gameren
Beeld: Marit Breuker
Puur anecdotisch maar ik heb nog nooit iemand na het stoppen met social media horen zeggen dat ze spijt hebben en uiteindelijk echt niet zonder kunnen, ook al zijn de eerste dagen moeilijk. De meesten geven juist aan wat een opluchting het blijkt te zijn op de lange termijn. Meer tijd voor jezelf, minder stress, en meer kwalitatief contact met mensen. Continu ‘aan’ staan lijkt echt niet goed voor je te zijn.