Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lerarenopleiding wil numerus fixus voor Engels en geschiedenis

Gepubliceerd: 13 October 2014 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De HR wil, vanaf volgend studiejaar of vanaf 2016/17, een maximum stellen aan het aantal eerstejaars bij de lerarenopleidingen Engels en geschiedenis. Voor deze vakken studeren er veel meer leraren af dan dat er banen zijn.

‘Daarnaast zien we een grote uitval bij de eerstejaars studenten. Dit is voor de studenten ook niet prettig’, aldus directeur Rob Elgershuizen van IvL (Instituut voor lerarenopleidingen). ‘Daarom gaan we landelijk (met lerarenopleidingen op andere hogescholen, red.) bekijken welke criteria we willen toepassen bij de toelating van studenten.’

‘Nog steeds teveel’
Het aantal eerstejaars bij Engels (voltijd) steeg dit jaar van 192 naar 211. Bij geschiedenis daalde de instroom iets, van 114 naar 105. ‘Maar dat is nog steeds teveel’, stelt Elgershuizen.

Afgelopen mei gaf onderwijsmanager Sjaak Nuijt al aan dat de HR in de voorlichting studenten die niet voor het vak van leraar komen ‘hevig wil ontmoedigen’.  Dat is maar voor een deel gelukt. Ongeveer een kwart van de studenten die zich aanmelden, wil na de propedeuse doorstromen naar de universiteit. ‘Dan denk je dat het met ons propedeuserendement wel goed zit, maar dat is niet zo’, aldus Nuijt in mei. ‘Veel studenten onderschatten het niveau en als ze dan voor vakdidactiek of stageopdrachten zakken, halen ze hun p niet.’ En: ‘Je moet geen 150 eerstejaars willen hebben. Die leid je op voor werkloosheid.’

Stages op roc’s
Voor Engels geldt dat laatste eveneens, en het laat zich ook zien bij het tekort aan stages. En dan is er bij Engels nog het voordeel dat die studenten ook bij roc’s kunnen worden geplaatst. Geschiedenis is alleen in het voortgezet onderwijs een vak, niet op de roc’s.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top