Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Rieneke: ‘Vloeken voelt als een messteek in mijn hart’

Gepubliceerd: 2 October 2015 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Blogs

Fuck. Fucker de fuck fuck. Zo, dat was een van de weinige keren dat je dat van mij hoort. Toch lijkt mijn omgeving wat minder moeite te hebben met die woorden. Loop een dagje door de school met een kladblokje en een pen, en aan het einde van de dag weet je van gekkigheid niet meer waar je je turfstreepjes laten moet.

Rieneke_Brouwer-1000

Het woord komt in veel zinnen voor, zonder dat het echt een doel heeft. ‘Fuck die docent met zijn fucking opdrachten! Hij heeft die fucking cijfers nog steeds niet…’ is zomaar een greep uit het dagelijkse leven op school.

Ook andere woorden mogen schijnbaar niet ontbreken in het vocabulaire van de gemiddelde student. Je vrienden aanspreken met ‘homo’ of ‘klerelijer’ is, ondanks dat het woord anders zou vermoeden, blijkbaar een vriendschappelijke bejegening. Wat voor invloed dat heeft op die persoon, of personen binnen gehoorafstand, dat doet er niet toe. Het algemene beeld is dat het geaccepteerd is. Zou je mensen er individueel op aanspreken, dan komt wellicht boven tafel dat het van hen ook niet altijd met zulke taal hoeft. Afhankelijk van wie je voor je hebt natuurlijk.

Ook ik ben er inmiddels wel aan gewend; ben er ‘doof’ voor geworden. Na al drie jaar in de wondere wereld van de mannen verkeerd te hebben (ik studeer als één van de weinige vrouwen civiele techniek) leer je wel om je af te sluiten voor bepaalde opmerkingen. Dat betekent echter niet dat ik er ook aan meedoe.

Ongemerkt bouw je daarmee toch een reputatie op. Als een wat ruiger woord dan gebruikelijk mijn mond verlaat, dan levert dat leuke reacties op. En daar ben ik trots op. Ik denk dat we ons weer eens bewust moeten worden van wat we allemaal zeggen. Of wat anderen hóren. Zo voel ik telkens een messteek in mijn christelijk hart als iemand vloekt. Een ander denkt aan zijn zieke moeder als zijn vriend aangesproken wordt met ‘kankerlijer’. Laten we daarom eens kritisch zijn naar onszelf. Kom bij zinnen en veeg schoon die zinnen ;-).

Rieneke

Rieneke de Kreek-Brouwer (21) is vierdejaars civiele techniek en vaak het enige meisje in haar klas. ‘Tot nu toe loop ik nominaal, iets waar ik trots op ben.’ Ze volgt het honoursprogramma want ze ‘zet graag dat stapje extra’.
Ze is overtuigd, maar niet radicaal christen. Afgelopen juli is ze getrouwd: ‘iets wat veel studenten blijkbaar niet kunnen of aandurven’.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

20 Responses to Blog Rieneke: ‘Vloeken voelt als een messteek in mijn hart’

  1. Mee eens. Vooral de nutteloosheid van zulke uitdrukkingen en de armoede zich op een andere manier uit te kunnen drukken zijn opmerkelijk. Daarnaast heeft het vaak te maken met beheersing lijkt me.

  2. Ik denk dat het bij locatie KZ nog erger is.
    Als je achter een openbare PC zit, zitten er heel de tijd asocialen te schelden met ziektes.

  3. Ik vind het fijn om te horen dat er meer studenten zijn die de zelfde ervaring en overtuiging delen.

  4. Afgelopen juli is ze getrouwd: ‘iets wat veel studenten blijkbaar niet kunnen of aandurven’. Nee want dat moet ik echt aandurven op mijn 22ste…

  5. Mee eens, het vloeken en platte taalgebruik kan veel beter. Het lijkt soms wel of het een nare gewoonte is geworden. Creatief gebruik van verschillende woorden is ook beter voor het leren. Dus scheld eens met: krakende cornflakes, aangebrande tosti, vieze wc-bril, taai gras, uitgelopen schoenen, bak grind.

  6. Lekker laten lullen op de EO jongerendag. Groetjes

  7. Jezuschristus, kunnen we religie alsjeblieft uit de school houden?

  8. Waarom moeten niet gelovigen zich altijd aanpassen aan wel gelovigen? Als je dat linkse geleuter van de bijbel wilt aanschouwen ga je maar naar de kerk. Ik ben vrij om te doen wat ik wil aan ga me niet aanpassen. Hogeschool is om wetenschappelijks iets te leren en niet om geloof te verspreiden.

  9. Ik was het met je eens tot die voetnoot. Over dat mensen op een jonge leeftijd trouwen niet “aandurven”. Niet echt netjes om dat zo te verwoorden, om zo anderen te kleineren.

    On topic, ik heb echt een hekel aan die stoere boys en gurlz die luid schreeuwend rondhangen en overal “kanker” op moeten zeggen. Wees fatsoenlijk, of ga weg. Verdwijn. Er zou op houding en fatsoen beoordeeld mogen worden.

  10. Goed stuk Rieneke, ik erger mij mateloos aan dat onzinnige gekanker overal. De Hogeschool is gewoon onderdeel van de samenleving, redeneer daarom niet dat je maar doen en laten kan wat je wilt zonder rekening te houden met de mensen om je heen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top