Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Pabo HR behoort tot beste pabo’s van Nederland

Gepubliceerd: 20 April 2015 • Leestijd: 2 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De pabo van de Hogeschool Rotterdam is met vlag en wimpel door de keuring van de NVAO gekomen. Niet alleen is de opleiding wederom goedgekeurd, het is een van de zeven pabo’s in het land die met een ‘goed’ is beoordeeld.

PABO-HR-Demian-Janssen

Het auditpanel dat de pabo bezocht, gaf op twee onderdelen een ‘goed’ en op één onderdeel een ‘voldoende’.

Zo zijn de auditoren ‘buitengewoon te spreken’ over de eindkwalificaties waarin onderzoek, lesgeven in de grote stad en ICT een duidelijke plaats hebben. De opleiding gaat hiermee verder dan het landelijke beroepsprofiel. Oordeel voor deze ‘standaard 1’: goed.

Ook vindt het auditpanel dat de pabo een ‘actueel, samenhangend, studeerbaar en transparant programma’ heeft. Omdat de samenwerking met het werkveld nog traditioneel is ingericht en de coachingskwaliteiten van de studieloopbaancoaches en de frequentie van het bezoek aan de stageplek wisselend zijn, scoort de pabo op deze ‘standaard 2’ geen goed, maar een voldoende.

Standaard 3: het eindniveau
Dan ‘standaard 3’, voor velen in het hoger onderwijs het belangrijkste onderdeel van de visitatie. Hier wordt gekeken naar de kwaliteit van de toetsing en de vraag of de opleiding afgestudeerden op bachelorniveau aflevert.

De pabo scoort ook hier een ‘goed’. De toetsen zijn van goede kwaliteit en de landelijke eindtoetsen zijn volledig geïntegreerd. De examencommissie is ‘deskundig’ en ‘proactief’. Bovendien vond het auditpanel de bestudeerde afstudeerwerken ‘zonder twijfel’ van bachelorniveau en de onderzoeksvragen waar afstudeerders zich mee bezighouden ‘inhoudelijk relevant’.

Verbetering
In alle gevallen kwam de beoordeling van de afstudeerwerken door de HR-pabo-docenten overeen met het oordeel van het auditpanel. Daarmee constateert het panel een duidelijke verbetering ten opzichte van de laatste visitatie in 2008. Niet verbazend is het oordeel voor standaard 3 dan ook een ‘goed’ en komt het eindoordeel van de visitatie ook op een goed uit.

Vandaag verschenen ook de beoordelingsrapporten van de andere pabo’s in het land. Het goede nieuws is dat alle pabo’s in een keer zijn goedgekeurd. ‘Een opmerkelijke verbeterslag’, noemt de accreditatieorganisatie NVAO het resultaat. Bij de laatste onderwijskeuring in 2009 was een aantal opleidingen niet goed genoeg, nu krijgen de pabo’s complimenten voor het eindniveau, het docentenkorps en het toetsbeleid.

Volgens NVAO-voorzitter Anne Flierman is er ‘actief gereageerd op de maatschappelijke bezorgdheid over de kwaliteit van lerarenopleidingen’. Wie basisschooldocent wil worden, wordt tegenwoordig onderworpen aan een scala van toetsen, steeds meer pabo-docenten hebben een masterdiploma en er zijn landelijke kennisbasissen gemaakt: afspraken over wat pabo-studenten precies moeten leren tijdens hun opleiding.

Bussemaker trakteert taart
Dat alles werpt dus vruchten af. Behalve het oordeel ‘voldoende’ voor zeventien opleidingen geeft de NVAO ook zeven keer het oordeel ‘goed’, waaronder dus de mooie score voor de HR-pabo. Reden voor onderwijsminister Jet Bussemaker om het docententeam en de studenten van de Hogeschool Rotterdam vandaag te verrassen met taart. Een verslag van deze ontmoeting volgt later op deze site.

Esmé van der Molen / HOP, Petra Vissers

Deze pabo’s scoorden een goed:Pedagogische hogeschool De Kempel
Katholieke Pabo Zwolle (+bijzonder kenmerk)
Marnix Academie (+bijzonder kenmerk)
Iselinge Hogeschool
Hogeschool Rotterdam
Fontys Hogescholen
Hanzehogeschool Groningen

Deze pabo’s scoorden een voldoende:

Avans Hogeschool
Christelijke Hogeschool Ede
Christelijke Hogeschool Windesheim
De Haagse Hogeschool
Driestar Educatief
Hogeschool Inholland
Hogeschool Leiden
Hogeschool Utrecht
Hogeschool van Amsterdam
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Hogeschool VIAA
Hogeschool Zuyd – Fontys Hogescholen
Hogeschool Zeeland
NHL Hogeschool
Saxion Hogeschool
Stenden Hogeschool
Thomas More Hogeschool

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top