Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zo doen onze opleidingen het volgens Elsevier

Gepubliceerd: 24 September 2015 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de ranglijst van Elsevier van zeven grootste hogescholen staat de Hogeschool Rotterdam op plaats vijf. Dat blijkt uit het jaarlijkse ‘Beste Studies’-onderzoek van het weekblad.

Onderaan dit artikel twee tabellen (hoe goed/slecht scoort de opleiding én welke opleiding stijgt/daalt het hardst) met de scores van alle HR-opleidingen. Lezers die dit artikel op een mobiel apparaat lezen, kunnen de tabellen inzien door erop te klikken.

De HR doet het beter dan de Hogeschool Utrecht en Inholland, en minder goed dan Windesheim, de HAN, Fontys en de Hogeschool van Amsterdam. Elsevier kijkt bij deze beoordeling naar het aantal opleidingen van een onderwijsinstelling dat het vergeleken met andere hogescholen beter doet dan gemiddeld. Van de 64 HR-opleidingen die de gids bekeek, zijn er 15 significant positiever, 25 gemiddeld en 24 significant negatiever beoordeeld dan het gemiddelde. Vorig jaar was dat resp. 17, 24 en 23. Elsevier baseert zich bij de oordelen op de uitkomsten uit de NSE (Nationale Studenten Enquête).

Elsevier benadrukt overigens dat studiekiezers vooral naar de afzonderlijke opleidingen moeten kijken. Dat biedt meer informatie dan een ranglijst van hele onderwijsinstellingen. Sinds dit jaar staan de tabellen niet meer in het tijdschrift zelf. Studiekiezers kunnen terecht op de website.

Lerarenopleidingen
Van de opleidingen van de Hogeschool Rotterdam doen vooral een aantal lerarenopleidingen het beduidend beter dan een jaar geleden. Natuurkunde steeg van maar liefst 40 naar 65 punten (op een schaal van 100), algemene economie van 37 naar 59 en Duits van 50 naar 69. Opvallend is dat deze opleidingen een jaar geleden juist flink in de min zaten.

De lerarenopleiding aardrijkskunde bleef gelijk maar wel op de hoge score van 76.  Bij de opleidingen in de plus zit ook maatschappelijk werk en dienstverlening (van 30 naar 43) maar hier is de score nog niet voldoende.

Grootste dalers
De opleidingen medische hulpverlening en vrijetijdsmanagement zijn vergeleken met 2014 de grootste dalers van de HR, met een daling van resp. 10 en 11 punten.

Voor de scores van alle opleidingen zie de tabel hieronder. Een + of een – achter het cijfer betekent dat de opleiding het significant beter of slechter doet dan dezelfde opleiding op andere onderwijsinstellingen.

HOP / Profielen
Elsevier Opleidingen 2015
 
Elsevier Opleidingen 2015

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Zo doen onze opleidingen het volgens Elsevier

  1. Ik vraag me altijd af op basis waarvan Elsevier de opleidingen beoordeeld. Zelf had ik verwacht dat de opleiding Technische Indormatica aan de onderkant van deze lijst zou bungelen.

  2. @Apfelstrudel : Elsevier gebruikt daarvoor de NSE (Nationale Studenten Enquête) die begin dit jaar door studenten is ingevuld. Dit zegt Elsevier er zelf over: “Op bestestudies.elsevier.nl zijn 2.140 studies vergeleken, vrijwel alle opleidingen. De basis voor de vergelijking is de Nationale Studenten Enquête. Eerder dit jaar zijn zo’n 700.000 studenten benaderd om hun oordeel te geven over het onderwijs, de docenten, de faciliteiten, interne organisatie en communicatie aan hun opleiding.”

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top