Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Drol in urinoir zorgt voor onrust bij technische bedrijfskunde

Gepubliceerd: 2 March 2016 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In haar laatste blog schreef Corrina op deze site over problemen in haar klas. Medestudenten zouden lessen en tentamens verstoren. De onderwijsmanager ‘herkent haar verhaal’. ‘Ik heb niet eerder zo’n klas meegemaakt.’ Absoluut dieptepunt: een drol in het urinoir van de docententoiletten.

Het gaat om een eerstejaarsklas technische bedrijfskunde, een klas met een groepje drukke leerlingen die heel erg brutaal zijn, vertelt onderwijsmanager Harald Koning. Het liep echt uit de hand toen drie studenten schijnbaar zonder reden rondhingen op de docentenverdieping en bij de toiletten die alleen door docenten worden gebruikt. Een aantal docenten had de jongens wel gezien, maar pas toen een van hen de toilet binnenging, begrepen ze wat de studenten daar echt kwamen doen: een drol in het urinoir leggen. ‘Dat is natuurlijk heel erg vervelend ja’, zegt Koning. ‘Dat was voor ons nieuw.’

Wat daarop volgde was een stevige woordenwisseling tussen de drie studenten en enkele docenten van BKMER (bedrijfskunde, management, economie en recht) en technische bedrijfskunde en daarbij ging het hard tegen hard. De studenten spraken tijdens deze clash Turks met elkaar, waardoor de docenten zich geïntimideerd voelden. De studenten wilden niet begrijpen waarom bepaalde toiletten speciaal voor docenten zijn. Dat staat nergens aangegeven, zeiden zij. Koning: ‘Dat klopt wel, maar ja, moet je dan iets wat algemeen bekend is met bordjes regelen?’

De drie studenten kregen een schriftelijke waarschuwing, vastgelegd in Osiris. ‘Dat betekent dat zij worden geschorst als ze nog een keer een waarschuwing krijgen.’ Op dit moment lijken de drie hun les geleerd te hebben, want ze zijn nu ‘poeslief’.

Seinen tijdens tentamens
Maar deze drie waren niet de enige onruststokers, er is nog een groepje van vier à vijf studenten dat ook erg onrustig en heel brutaal is tegen docenten en de orde in de klas en tijdens tentamens verstoort. Koning: ‘Tijdens de tentamens seinen ze naar elkaar of willen eerder weg dan is toegestaan en dat stoort de rest natuurlijk.’ Deze incidenten zijn gemeld bij de examencommissie en die heeft een sanctie opgelegd.
Tot nu toe zijn er alleen surveillanten bij de tentamens aanwezig. ‘Misschien helpt het als de docenten zelf bij tentamens zitten, daar zouden we eens over kunnen nadenken.’

Waar komt dit gedrag vandaan? ‘Ik weet het echt niet. Ik denk dat het een kwestie van pech is. Zo’n klas en zo’n incident, dat kennen we zo niet. De schriftelijke waarschuwing voor de plegers van het drol-incident maakt nog weinig indruk op de andere onruststokers. Het zelfcorrigerend vermogen van de groep is niet groot.’

Koning spreekt het groepje van vijf komende week en gaat ervan uit dat hij de problemen kan oplossen. ‘Dat moet gewoon. Toevallig staan deze periode uitstekende docenten voor deze groep en de studieloopbaancoach zit er bovenop. Dat lijkt wel wat te helpen. Het voelt niet als een onoplosbaar probleem. Ik ga ervan uit dat we er met praten uitkomen en dat het ons lukt om de rust terug te brengen én deze studenten weer gewoon te laten meedoen. Zo niet, dan volgen hardere maatregelen.’

Corrina schreef in haar blog dat zij had gevraagd te worden overgeplaatst naar een andere klas. Koning: ‘Ik ben daar geen voorstander van. Dat lost het probleem niet op. Je moet de oorzaak wegnemen zodat voor elke student in de groep, ook voor Corrina, weer het normale onderwijsklimaat ontstaat.’

‘Bel me over twee weken even, ik ga er vanuit dat het dan is opgelost. We zitten er bovenop.’

Dorine van Namen

De blog van Corrina lees je hier.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to Drol in urinoir zorgt voor onrust bij technische bedrijfskunde

  1. “(…) moet je dan iets wat algemeen bekend is met bordjes regelen?” Ja, dat moet je doen. Zo voorkom je dat mensen die de ‘regels’ niet kennen, bijvoorbeeld eerstejaars, tegen de ‘regels’ ingaan.

    “De drie studenten kregen een schriftelijke waarschuwing, vastgelegd in Osiris.” Dat zal ze leren, de vlegels! En dat zal ook de overige doerakken wel afschrikken!

    “Tijdens de tentamens seinen ze naar elkaar of willen eerder weg dan is toegestaan en dat stoort de rest natuurlijk.” De gepensioneerden die daar rondlopen om de ‘orde te handhaven’ kunnen daar vast wel tegenop… Bij de minste geringste verwarring omtrent het tentamen bij een gewone klas krijgen die mensen nog net geen hartaanval van de stress. Hoe denk je dat ze omgaan met gasten die moedwillig vervelend zijn? Ik ben bang dat ze dat niet overleven.

    Dit geeft maar weer aan hoe slecht de HR is voorbereid op mensen die zich niet volledig aan de (ongeschreven) regels houden. Als ze niet terug kunnen vallen op een of ander protocol stort het volledig in. Een beetje vindingrijkheid macht toch wel worden verwacht van docenten op een HBO? Je hebt toch te maken met kinderen (laten we eerlijk zijn, net na je middelbare school ben je nog gewoon een kind), en kinderen kunnen nog wel eens schijtvervelend zijn.

  2. nog even over het gebeurde “incident, is het bewezen dat de studenten schuldig zijn? zo niet is dit pure zwartmakerij om je blog wat interessanter te maken

    amateuristisch

  3. De leerlingen hebben de waarschuwing niet geaccepteerd. Ik weet niet hoe je erbij komt Dorine.

  4. De drie studenten hebben de straf niet aanvaard. Ik weet niet hoe je erbij komt. De leerlingen zijn in bezwaar gegaan en hebben een klacht ingediend tegen de leraren en tegen jou.

  5. De gevangenis zit ook vol mensen die het niet eens zijn met hun straf . Dit wil geenszins zeggen dat ze niet schuldig zijn. Dus het betoog van “Anoniem (sic) Leerling” en “Harrie” bevat dus geen enkel steekhoudend argument.

    Daarnaast wil ik graag wijzen op het feit dat er 3, laten we voor deze keer maar zo noemen, verdachten zijn en het feit dat er op moment van schrijven 3 personen zijn die dit verhaal en de schrijfster ‘aanvallen’ in relatief korte tijd. Toeval? Wie zal het zeggen.

  6. Ik ben het helemaal eens met Karel. Vooral over de surveillanten! Er zitten bij mij in het 4e jaar mensen in de klas die nog nooit een tentamen hebben gemaakt zonder hun samenvatting op hun telefoon die ze op hun schoot leggen.. De surveillanten zijn te oud en te onwetend om hun taak goed uit te voeren.

    Medestudenten die lessen en tentamens verstoren is bij ons niet bijzonder. Blij dat ik aan het afstuderen ben en niet meer met deze clowns te maken heb!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top