Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten willen meer stopcontacten

Gepubliceerd: 27 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op sommige locaties van de HR zijn er te weinig stopcontacten, vindt en ervaart de studentenraad. Er is echter geen geld om snel en overal voldoende stopcontacten aan te leggen, zegt collegevoorzitter Ron Bormans.

stopcontact-jarek

‘Twee stopcontacten per lokaal is veel te weinig’, stelt Louisa ter Heide van de studentengeleding van de medezeggenschapsraad (sgmr). ‘Zeker als je bedenkt dat er soms 25 studenten in een lokaal zitten van wie er misschien twintig een laptop hebben.’ Louisa studeert op locatie Rochussenstraat waar volgens haar een groot tekort aan stopcontacten is. ‘Je zit per dag zo’n zes tot acht uur op school, en je laptop gaat zo’n twee uur mee voordat ie weer moet worden opgeladen’, rekende Louisa tijdens de sgmr-vergadering voor.

Geen geld
Collegevoorzitter Bormans vond het pleidooi van de studentenraad belangrijk maar wilde de hoop op snelle maatregelen temperen. Bormans: ‘Het investeringsschema voor dit jaar zit al vol; we hebben een laag resterend budget vanwege de bouwwerkzaamheden aan de Kralingse Zoom. Wel zullen we extra stopcontacten aanleggen bij verbouwingen die toch al plaatsvinden. Op de Rochussenstraat zijn geen plannen, dus dat is lastig.’ Of er volgend jaar geld is om meer stopcontacten aan te leggen, kon de collegevoorzitter niet zeggen.

Studentenraadvoorzitter Brian van der Sluijs hoopt dat de hogeschool zoekt naar ‘makkelijke’ oplossingen. ‘Op Academieplein bij facility management is er verbouwd en hebben ze vanuit de systeemplafonds de stopcontacten gewoon uit het plafond getrokken. Misschien moeten we inventariseren op welke plekken dat ook mogelijk is’, suggereerde Brian.

Waar is het ’t hardst nodig?
Eens, vond Bormans die de studentenraad ook vroeg om aan te geven waar het aanleggen van extra contactpunten het hardste nodig is. ‘We zijn overigens al in kaart aan het brengen waar de schoen het hardst wringt.’

Bij dat laatste moet niet alleen het feitelijke aantal stopcontacten per student worden meegenomen, bepleitte studentraadslid Iris de Jong. ‘Kijk ook bij welke opleidingen laptops verplicht zijn!’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Studenten willen meer stopcontacten

  1. Tjonge. Een dure verbouwing is helemaal niet nodig. Hoe duur kan het zijn om per lokaal twee verlengsnoeren met meervoudige stekkerdozen of stopcontact splitters aan te schaffen? Als je dit groot inkoopt dan ben je per lokaal enkele euro’s kwijt, dus dan kan het in totaal niet meer dan een paar duizend euro kosten. Kom op, CvB én studentenraad, even doordenken.

  2. Ik kan het punt begrijpen. Ik zou tegelijkertijd een oproep aan studenten doen om meer aantekeningen met pen en papier maken. Schrijven werkt beter om het geheugen te activeren. Je ziet sommige studenten teveel achter het scherm kleven en met hun aandacht ergens anders zijn (Facebook, Netflix, Dumpert enz.). Laptops zijn handig in lessen waar je op zoek moet gaan naar informatie of per se met programma’s moet werken, maar verder zou de interactie in de klas het verschil moeten maken in het leerproces.

  3. @Docent Ik ben het helemaal met je eens op dat punt. Als student kan ik bevestigen dat er teveel anderen alleen maar andere dingen zitten te doen. Zelf raak ik ook snel afgeleid als ik met een laptop aantekeningen wilde maken. Pen en papier blijft de beste manier om aantekeningen te maken tijdens een les. Je let veel beter op en je herhaalt alles nog eens in je hoofd. Als ik type dan hoef ik niet eens naar mijn scherm of handen te kijken om te weten wat ik type. Bij schrijven zal ik wel moeten, anders wordt het een zooitje. Wel scheelt het een hoop tijd, met typen kan je zoveel eenvoudiger en sneller aantekeningen maken.

  4. Daarnaast worden studenten die bewust zonder laptop werken geterroriseerd door alle bewegende beelden en afgeleide studenten om hen heen. In plaats van meer stopcontacten zou ik willen pleiten voor minder stopcontacten.

  5. Minder stopcontacten?! Hoe moet ik mijn scheerapparaat dan opladen in de les? Of mijn brood roosteren? Als de HR nog minder stopcontacten beschikbaar stelt blijf ik voortaan thuis om Facebook en Youtube te checken. Nog even en de HR verwacht van studenten dat ze actief mee doen in de les en opletten. Studentenmishandeling!

  6. Investeer liever in goede collegezalen als er eindelijk geld vrijkomt. Dan ligt de concentratie ten minste bij de hoorcollegestof in plaats van hoe je het beste kunt zitten om rug-/nekklachten te voorkomen. Spoiler alert: die kan je in lokaal IVG RS00.311 niet voorkomen. Als je nog geen rug-/nekklachten had, heb je die wel na een hoorcollege in die zaal… Hoppa, door naar de fysio!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top