Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nederland kampioen

Gepubliceerd: 12 October 2007 • Leestijd: 0 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nederlandse afgestudeerden vinden het hoger onderwijs dat ze volgden aanzienlijk minder veeleisend dan afgestudeerden in andere landen. Ze staken naar eigen zeggen weinig tijd in hun studie en deden niet erg hun best om hoge cijfers te halen.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek onder afgestudeerden in veertien Europese landen en Japan, gecoördineerd door het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. Slechts 26 procent van de Nederlandse afgestudeerden verrichtte meer werk dan nodig om zijn tentamens te halen, tegen een internationaal gemiddelde van 38 procent. Daarnaast zegt slechts één op de drie Nederlandse afgestudeerden dat ze tijdens hun opleiding de hoogst mogelijke cijfers wilden halen. Internationaal gold dit voor ruim de helft van de ondervraagden.

Verbaasd concluderen de onderzoekers dat de relatief geringe inspanning van Nederlandse studenten geen nadelige gevolgen heeft voor het latere uurloon dat ze verdienen. De overgrote meerderheid van de in 1999/2000 afgestudeerde hbo’ers en academici vond snel werk en bereikte na vijf jaar een positie op de arbeidsmarkt die maar een fractie onder het internationale gemiddelde ligt.

In vergelijking met andere landen is het Nederlandse hoger onderwijs volgens de afgestudeerden te typeren als studentgecentreerd, breed, praktisch en beroepsgeoriënteerd. De universiteiten en hogescholen zouden qua prestige nauwelijks van elkaar verschillen.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top