Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

SP wil inzicht in extra studiekosten

Gepubliceerd: 21 August 2007 • Leestijd: 0 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten die willen laten zien hoe arm ze zijn, kunnen de komende maand terecht bij een meldpunt van de SP. Kamerlid Renske Leijten hoopt zo inzicht te krijgen in de extra kosten die studenten voor hun opleiding moeten maken.

Volgens Leijten wordt bij vaststelling van de hoogte van de studiefinanciering geen rekening gehouden met de meerprijs van een studie. Toch kunnen ook kopieerkosten, dure studieboeken en computerprogramma’s een flinke aanslag zijn op de bankrekening van een student. De SP-politica vindt dat studenten van opleidingen waar de studiekosten structureel de pan uitrijzen een extra hoge beurs moeten krijgen.

Eerder vroeg de oppositiepartij minister Plasterk van OCW al of het mogelijk was uitwonende studenten een hogere beurs te geven, omdat de huurprijzen voor kamers niet zijn op te brengen met een basisbeurs alleen.

De basisbeurs voor uitwonenden bedraagt dit collegejaar ruim 250 euro per maand. Studenten met minder draagkrachtige ouders krijgen daarnaast maandelijks een aanvullende beurs van maximaal 225 euro. Ook kunnen studenten geld lenen van het rijk. Naast de ruim 275 euro per maand voor levensonderhoud is er sinds dit collegejaar ook de mogelijkheid om het collegegeld te lenen van het rijk.

De SP is het overigens niet eens met dit collegegeldkrediet: omdat het bedrag niet is gemaximeerd op het basistarief van 1500 euro, maar op 7500 euro vindt de partij dat Plasterk met de maatregel de deur openzet voor topcollegegelden. De minister zelf houdt vol dat het eventuele krediet zo hoog is om mensen de gelegenheid te geven een dure buitenlandse opleiding te laten volgen.

HOP, Thijs den Otter

Je kunt jouw extra kosten melden op de website van de SP: www.sp.nl/studiekosten

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top