Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Politiek wil meer grip op lerarenopleidingen

Gepubliceerd: 14 February 2008 • Leestijd: 0 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Plasterk zegt zich grotendeels te herkennen in de analyse over onderwijsvernieuwing die de commissie-Dijsselbloem vandaag heeft gepresenteerd. Daarin wordt stevige kritiek geuit op het onderwijsbeleid in de jaren negentig.

Een brede parlementaire onderzoekscommissie onder leiding van PvdA’er Jeroen Dijsselbloem concludeert dat de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen vijftien jaar – basisvorming, tweede fase, vmbo, het nieuwe leren – nauwelijks tot betere resultaten hebben geleid. Scholieren werken zelfstandiger, maar hebben minder vakinhoudelijke kennis. Ook hun taal- en rekenvaardigheden zijn ‘slechter dan nodig’.

Er is te veel haast gemaakt met de invoering van de hervormingen en er is onvoldoende geld in gestoken. Niet de werkelijke kosten maar het beschikbare budget was maatgevend. Draagvlak werd gezocht in politiek Den Haag en niet in het onderwijs zelf. Docenten, scholieren en ouders hadden er weinig invloed op.

Net als de commissie-Rinnooy Kan is de commissie-Dijsselbloem van mening dat de kwaliteit van docenten cruciaal is. Ze wil daarom dat er flink wordt geïnvesteerd in hun scholing. Anders dan in het hoger onderwijs gebruikelijk is, moeten de hbo-lerarenopleidingen door de overheid vastgestelde curricula en examenprogramma’s krijgen.

Verder moet worden onderzocht of het halen van een onderwijsbevoegdheid voor academici net als vroeger weer onderdeel van de reguliere universitaire opleiding kan worden. Wellicht kan dat de keuze voor het leraarsberoep vergroten. Nu volgen masterstudenten een extra opleiding van een jaar.

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top