Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Extra subsidie voor gesprekken over studiekeuze

Gepubliceerd: 15 October 2009 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.


Het ministerie van OCW wil nog eens zeven hogescholen en acht universiteiten met studiekeuzegesprekken laten experimenteren. Hun plannen moeten alleen nog worden goedgekeurd.

 

Wie weet haken studenten minder vaak af als ze beter nadenken over hun studiekeuze. Met die gedachte in het achterhoofd voeren momenteel al elf hogescholen en universiteiten studiekeuzegesprekken met aankomende eerstejaars. Ze krijgen daarvoor subsidie van OCW.

Voor de tweede ronde van dit project schreven nog eens vijftien instellingen zich in. Het ministerie van OCW heeft het budget daarom verhoogd. Twee wetenschappers en twee vertegenwoordigers van de studentenbonden zullen zich nog over de plannen buigen, maar in principe is er geld genoeg voor alle projecten. Voor de eerste ronde was er zeven ton beschikbaar, voor de tweede ruim het dubbele: 1,45 miljoen euro.

Meer uitval bij late kiezers
Uit onderzoek van het bureau ResearchNed bleek in september dat eerstejaars vaak uitvallen als ze hun studiekeuze op het laatste moment hebben gemaakt, zich slecht hebben ge?ormeerd en omwille van status en salaris voor een opleiding hebben gekozen. In het hbo stopt ongeveer een derde van de studenten in het eerste jaar. Aan de universiteiten is dat een kwart.

Het is nog niet bekend welke universiteiten en hogescholen een gooi doen naar subsidie in de tweede ronde van de experimenten. Eind november wordt bekend gemaakt welke voorstellen zijn goedgekeurd.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top