Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Havisten nemen zelden omweg via mbo

Gepubliceerd: 16 February 2010 • Leestijd: 0 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Eerst naar het mbo en dan pas naar het hbo? Er zijn bijna geen havisten die voor zo’n omweg kiezen, ook al zouden ze daarmee langer studiefinanciering kunnen krijgen.

Dat schrijft minister Plasterk in antwoord op kamervragen van het CDA. Slechts één procent van alle eerstejaars hbo’ers koos de afgelopen vier jaar voor die route. De kamerleden hoeven niet bang te zijn dat studenten massaal voor het mbo kiezen uit angst dat ze het hbo niet halen.

Eerder vroeg het CDA naar de studiefinanciering van hbo’ers die afhaken en in het mbo doorstuderen. Wie bijvoorbeeld twee jaar lang een hbo-studie volgt en dan versneld in twee jaar een mbo-opleiding afmaakt, heeft net als andere studenten vier jaar studiefinanciering genoten. Maar de studiebeurs voor de hbo-jaren moet worden terugbetaald, omdat de student geen diploma in het hoger onderwijs heeft gehaald.

Veilige route
Leidt zo’n financieel risico ertoe dat havisten liever voor een ‘veilige route’ via het mbo kiezen? Bespaart de overheid misschien geld als zij de voorwaarden verandert en de studiebeurs in een gift omzet zodra studenten hun diploma halen – ongeacht het niveau van dat diploma?

Plasterk denkt van niet, gegeven de kleine groep studenten waar het om gaat. Volgens hem zou het bovendien verkeerd zijn om voor hbo-studenten de deur naar het mbo open te zetten. Je kunt hen beter een zetje in de richting van het hbo-diploma geven, meent hij.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top