Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Recordaantal hbo’ers naar universiteit

Gepubliceerd: 3 September 2010 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vorig jaar meldde een recordaantal van 8800 afgestudeerde hbo’ers zich in het wetenschappelijk onderwijs. Het verklaart deels de vloedgolf aan eerstejaars die de universiteiten over zich heen kregen.

Er gingen vorig jaar 19 procent meer hbo’ers naar de universiteit dan in 2008, blijkt uit tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat ook een samenvatting schreef. Die stijging is opmerkelijk, immers, de afgelopen jaren werden er iets meer hbo-diploma’s uitgereikt, maar begonnen er desondanks minder afgestudeerde hbo’ers aan een universitaire vervolgstudie.

Onduidelijk
Welke opleidingen de hbo’ers precies volgen valt niet uit de statistieken af te lezen. Evenmin is duidelijk of degenen meetellen die een schakelcursus voor een masteropleiding volgen.
Volgens het CBS groeide het totale aantal universitaire eerstejaars bachelorstudenten met 8,8 procent, zoals het HOP al eerder meldde. Dat is minder dan de twaalf procent die universiteitenvereniging VSNU recentelijk in de media noemde en ook minder dan het percentage van 9,2 dat zij na correctie hanteert.

Vwo-diploma
Een ander opmerkelijk gegeven in de CBS-cijfers is de toename van het aantal eerstejaars met vwo-diploma. Dat nam in 2008 al flink toe met 7,2 procent, maar door een afname van het aantal hbo’ers, buitenlandse studenten en studenten met een zogeheten ‘overige vooropleiding’ viel dat niet zo op en groeide de instroom toen met maar 4,4 procent.

Vloedgolf
In september 2009 – het studiejaar van de vloedgolf – nam het aandeel hbo’ers in universitaire bacheloropleidingen fiks toe. Ook de categorie eerstejaars met ‘overige vooropleidingen’ schoot met een kwart omhoog (landelijk van 3300 naar 4200). Dat kwam bovenop de toename van vwo’ers, die ongeveer even fors was als het jaar daarvoor. In totaal betekende dat een verdubbeling van de groei.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top