Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stemmen, niet op praatjes maar op plaatjes

Gepubliceerd: 15 February 2010 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een volgebouwd Rotterdam of Park Blaak? Je kunt de vraag stellen maar de keuze ook laten zien met plaatjes. Dat laatste deed Cees Boot, student grafisch ontwerpen aan de WdKA, voor een opdracht over de gemeenteraadsverkiezingen.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen deden meer dan honderd studenten grafisch ontwerpen van de Willem de Kooning Academie/Hogeschool Rotterdam onderzoek naar nieuwe vormen van informatieverstrekking over politiek. Ze ontwikkelden stemwijzers waarmee kiezers aan de hand van illustraties, in plaats van tekst, een keuze maken. Daarnaast namen de studenten de kleur van politieke partijen, het stemgedrag en de politieke voorkeur van burgers onder de loep.

Coffeeshop of copyshop
Cees Boot maakte bijvoorbeeld een stemwijzer waar originele foto’s met hun ge-photoshopte evenbeeld worden vergeleken. Wil je een Coffeeshop of een Copyshop? Een park bij Blaak of woningbouw? En: Garage Akvüz of Garage De Vries? Na het maken van de keuzes bepaalt de stemwijzer van Cees of je links of rechts bent. Tot en met 7 maart kun je de resultaten van het project 'Stemwijzers en lijsttrekkers' bekijken in het CBK Dordrecht. Er is ook een webversie waarop een groot aantal stemwijzers van de studenten staan.

Wel praatjes op 17 februari
Wil je in plaats van plaatjes ‘gewoon’ praatjes, dan is er woensdag 17 februari op de Hogeschool Rotterdam het verkiezingsdebat. Politici van PvdA, Groenlinks, CDA, VVD, D66 en CU/SGP nemen deel aan dat debat. Opvallende afwezige is Leefbaar Rotterdam dat niet inging op de uitnodiging. Het debat vindt plaats van 12.30 tot 14.00 uur in het Atrium op de locatie Museumpark.

JvN

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top