Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten dagvaarden Hotelschool Maastricht

Gepubliceerd: 15 March 2010 • Leestijd: 2 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoeveel extra kosten mag een opleiding studenten in rekening brengen bovenop het wettelijk collegegeld? Een rechtszaak die studenten van de Hoge Hotelschool in Maastricht aanspannen tegen hun eigen opleiding moet dat duidelijk maken.

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) heeft de Hogeschool Zuyd, waar de hotelschool onder valt, vorige week namens tweehonderdvijftig studenten gedagvaard. Voor het gebruik van de keuken van de school tijdens praktijklessen en voor het regelen van een stage moesten ze een extra bijdrage betalen, bovenop het wettelijk collegegeld van 1620 euro. Volgens de keuzegids hoger onderwijs betaalt een gemiddelde student aan de opleiding 1678 euro per jaar extra.

Wettelijk collegegeld
De studenten zeggen dat hun school dat bedrag niet in rekening mag brengen. In principe moet het mogelijk zijn om je studie af te ronden tegen het wettelijk collegegeld. De Hogeschool Zuyd zegt echter dat het voor kookpractica wel is toegestaan. De school baseert zich op een brief van het ministerie van Onderwijs uit 1994. De rechter moet nu duidelijkheid verschaffen over wat wel en niet mag. Bij het LSR, onderdeel van studentenorganisatie ISO, verwachten ze dat ook studenten van andere opleidingen geld terug kunnen vragen als de berekende bijkomende kosten juridisch niet houdbaar blijken.

Dure messenset
Bij de redactie van de Keuzegids Hoger Onderwijs staat de hotelschool in Maastricht te boek als de reguliere hbo-opleiding met de hoogste extra kosten. Ook andere hotelopleidingen staan hoog in die lijst. Logisch, zegt een woordvoerder van de Hotelschool in Den Haag. ‘Studenten hebben nu eenmaal speciale kleding, een dure messenset en andere materialen nodig.’ Klagen doen de studenten echter niet. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat de Haagse opleiding particulier bekostigd is en daardoor een collegegeld hanteert dat al duizenden euro’s hoger ligt.

Publiek bekostigd
Maar ook van de studenten van de publiek bekostigde hotelschool van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden zijn geen klachten bekend. Althans, niet bij studentenvereniging Io vivat. Eerstejaars ‘hotello’s’ betalen eenmalig duizend euro voor hun studieboeken, en 480 euro voor de aanschaf van uniforme praktijkkleding en voor een goede messenset. Maar wie al een goede set heeft, hoeft geen tweede aan te schaffen. Voor het gebruik van de keukens van de school wordt geen extra geld gevraagd.

1527 euro meerkosten
De een na duurste bekostigde studie in de Keuzegidslijst is International Business and Management Studies (IBMS) van – alweer – de Stenden Hogeschool, waar studenten rekening moeten houden met 1527 euro meerkosten. Hoewel een woordvoerder van Stenden bezweert dat andere IBMS-opledingen nog duurder zijn, erkent ze dat de studie extra kosten meebrengt. ‘Dat zit vooral in reizen en excursies. Hoewel het niet verplicht is, raden wij onze studenten aan een tijd naar het buitenland te gaan. Dat kost nu eenmaal geld.’
Ook studenten aan de Design Academy in Eindhoven zijn met 1332 euro veel geld kwijt bovenop het collegegeld. Daarmee worden vooral de kosten van materialen en gereedschappen betaald. Klachten zijn er nooit, zegt een woordvoerder.

Onderhoud opleidingsmicroscopen
In het wetenschappelijk onderwijs is de studie diergeneeskunde het duurst. Gemiddeld betaalt een student er 1359 euro bij. Naast studieboeken en een witte jas moet eenmalig 125 euro betaald worden als bijdrage voor het onderhoud van de opleidingsmicroscopen. ‘Daar hebben we wel eens een klacht over gehad’, zegt een woordvoerder van de Universiteit Utrecht. ‘Maar wij zien het vooral als een service aan de studenten. Zo hoeven ze geen eigen microscoop aan te schaffen.’
Het LSR verwacht binnen vier weken schriftelijk antwoord te krijgen van de Hogeschool Zuyd op de dagvaarding. De hogeschool was de hele vorige week niet bereikbaar voor commentaar.

HOP, Bram Logger

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top