Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tips voor spilzieke studenten

Gepubliceerd: 15 September 2010 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Meer dan een kwart van de studenten leent om luxer te leven en de gemiddelde studieschuld loopt steeds sneller op. In vier grote steden gaan studenten daarom hun medestudenten trainen in budgetbeheer.

Onder de titel ‘Slim Studeren = Geld Beheren’ geven tien door het Nibud opgeleide studenten dit najaar bespaartips en uitleg over leningen. Studenten met een gat in hun hand zouden sneller iets van hen aannemen, dan van een professionele trainers.
Veel studenten zijn slecht op de hoogte van hun financiële situatie en kunnen niet met geld omgaan, blijkt uit een eerder dit jaar verschenen onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Lenen voor relaxed leven
De afgelopen jaren steeg de gemiddelde schuld van studenten flink. Van gemiddeld tienduizend euro in 2004 met 25 procent tot 12.500 euro in 2008. Volgens de jongste verwachtingen is de minimale studieschuld van huidige studenten straks 15.360 euro. Ruim de helft van de studenten zegt te lenen omdat zij te weinig geld krijgen van hun ouders, maar 27 procent doet het “om relaxed te kunnen leven tijdens hun studententijd”.

Geldweek
Creditcardbedrijf Mastercard financiert de trainingen, maar heeft volgens het Nibud geen invloed op de inhoud ervan. Deze week is overigens ‘de week van het geld’. Prinses Maxima gaf tips aan schoolkinderen hoe zij hun zakgeld beter kunnen besteden. Een derde van de Nederlandse jeugd heeft schulden of speelt om geld.

HOP, Marijke de Vries

 

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top