Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ruzie met je ouders? Geen aanvullende beurs

Gepubliceerd: 26 January 2011 • Leestijd: 0 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Staatssecretaris Zijlstra wil de studiefinanciering 'vereenvoudigen'. Wie ruzie heeft met zijn ouders en geen geld van hen krijgt, kan straks mogelijk niet meer bij de overheid aankloppen voor een aanvullende beurs.

Dat blijkt uit een interview van het Hoger Onderwijs Persbureau met de staatssecretaris dat deze week verschijnt. De wet op de studiefinanciering kent volgens hem te veel uitzonderingen en daar wil hij iets aan doen.

Uitzonderingen
'Voor gehandicapte studenten blijven we een uitzondering maken', zegt hij. 'Er zullen ook aanvullende beurzen blijven voor studenten met minder draagkrachtige ouders.' Maar nadere details wil hij nog niet bekend maken. 'Kijkt u maar na welke uitzonderingen er nog meer zijn.'
Volgens de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs zijn er maar weinig andere situaties waarin studenten meer (of langer) studiefinanciering kunnen krijgen dan normaal. Het afschaffen van de toeslag voor studenten met een kind ligt waarschijnlijk te gevoelig bij gezinspartij CDA.

'Geen echt contact'
Dan resteren de bijna dertienduizend studenten in het mbo en hoger onderwijs die een aanvullende beurs krijgen omdat ze gebrouilleerd zijn met hun ouders. Het inkomen van de ouders telt in zo’n geval niet mee bij de toekenning van een aanvullende beurs. Mogelijk gaat de staatssecretaris dit afschaffen.
Studenten die thuis ruzie hebben, krijgen momenteel trouwens niet zomaar een aanvullende beurs. Ze moeten bijvoorbeeld sinds hun twaalfde jaar 'geen echt contact meer' met hun ouders hebben, waarschuwt de website van DUO. Of er moet sprake zijn van een 'ernstig en structureel conflict'. DUO vraagt dan wel om bewijsstukken 'waaruit je situatie en de ernst hiervan moet blijken. Dit is soms een zware en moeilijke procedure'.

HOP, Bas Belleman

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top