Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR wil experiment met brede deeltijdopleiding

Gepubliceerd: 27 May 2014 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Geen mwd of pedagogiek maar een opleiding ‘social work’. De Hogeschool Rotterdam denkt er over om bij de deeltijdopleidingen te experimenteren met brede opleidingen.

Een besluit over de nieuwe opzet van de steeds minder populair wordende deeltijdopleidingen is er nog niet, maar directeur concernstrategie Erwin van Braam ziet een brede deeltijdopleiding als een van de mogelijkheden. ‘We zullen in elk geval moeten zoeken naar een nieuw, aantrekkelijk deeltijdaanbod dat deze groep studenten beter kan bedienen’.

Tegen het licht
Collegevoorzitter Ron Bormans vertelde begin maart dat het collegebestuur de instituutsdirecteuren had gevraagd hun deeltijdonderwijs kritisch tegen het licht te houden. Hoeveel studenten telt de opleiding? Hoe doet-ie het in de nationale Studentenenquête en heeft de opleiding een maatschappelijke betekenis? Deze vragen hebben de directeuren beantwoord en begin juli zal het collegebestuur besluiten wat er met welke opleidingen gaat gebeuren.

Sommige opleidingen zullen verdwijnen en andere zullen op een andere manier worden aangeboden. De hierboven genoemde social work-variant is daarbij een mogelijkheid. Van Braam: ‘Doel is dat er straks een mooi aanbod ligt met deeltijdopleidingen waar we toekomst in zien.’

Minder studenten
Aanleiding voor de veranderingen zijn de afnemende studentenaantallen bij de deeltijdopleidingen. Van Braam: ‘Als we niks doen dan zullen we zien dat we er op een gegeven moment mee moeten stoppen.’

Daar is ook de Vereniging Hogescholen, waar de HR deel van uitmaakt, zich van bewust en deze praat daarom met de Tweede Kamer over de wens om te gaan experimenteren met het deeltijdaanbod. Een van die experimenten is het aanbieden van modules waar studenten uit kunnen kiezen. Ze kunnen dan ook shoppen bij verschillende hogescholen. Een diploma is van minder groot belang. De HR ziet daar echter weinig in. Van Braam: ‘De student is gebaat bij een getuigschrift. Ons uitgangspunt is dat ze een bachelorgraad halen op, in ons geval, de HR.’

Eigen tempo
De HR is er wel voorstander van dat deeltijdstudenten, die in veel gevallen een fulltime baan en een gezin hebben, meer dan nu hun eigen tempo kunnen bepalen. Van Braam: ‘Juist daarin willen wij de flexibiliteit zoeken.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to HR wil experiment met brede deeltijdopleiding

  1. Met de insteek van Van Braam ben ik het helemaal eens. Flexibiliteit in combinatie met de mogelijkheid om een diploma te behalen vind ik heel belangrijk. En rekening houden met de competenties die iemand al bezit. Dat maakt een deeltijdstudie aantrekkelijk.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top