Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister over pabo: minder studenten, maar wel betere

Gepubliceerd: 21 September 2015 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De pabo’s trekken minder eerstejaars. Dat is helemaal niet erg, schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer, want de wegblijvers zouden minder kans maken op een diploma.

Wie naar de pabo wil, moet sinds kort examenvakken als aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek hebben gevolgd of anders toelatingstoetsen maken. Zou het soms daaraan liggen dat er dit jaar minder eerstejaars aan de pabo zijn begonnen?

Taal- en rekentoetsen
De pabo’s werden toch al minder populair, sinds de studenten in het eerste studiejaar taal- en rekentoetsen moeten doorstaan. Tel daarbij op dat de werkloosheid onder jonge leerkrachten sterk opliep en het gevolg laat zich raden: minder eerstejaars voor de opleidingen tot leraar in het basisonderwijs. Ook op de Hogeschool Rotterdam.

Maar is dat een probleem? Komt er een tekort? Minister Bussemaker denkt van niet. Van de studenten die overblijven, zullen er meer hun diploma behalen, antwoordt ze op Kamervragen van de SGP.

Lagere uitval
Ze wijst op de hoge uitval in de opleidingen: 41 procent van de pabo-studenten haalt het eerste jaar niet of wil bij nader inzien iets anders studeren. Ze verwacht dat deze uitval zal dalen, waarna de overblijvers gewoon hun diploma behalen.

De SGP vroeg zich af waarom scholieren met de nieuwe pabo-eisen zijn geconfronteerd zonder dat ze er rekening mee hadden kunnen houden toen ze hun afstudeerprofiel kozen. Omdat er nu eenmaal iets moest gebeuren, antwoordt Bussemaker. En de Tweede Kamer stemde ermee in.

Havo 3
De toelatingstoetsen zijn op het niveau van havo-3. “De toelatingstoetsen zetten studenten er toe aan de eerder verworven kennis voorafgaand aan de pabo weer te actualiseren”, stelt Bussemaker. “Ik vind het daarom aannemelijk dat de kwaliteit van de instroom werkelijk stijgt.”

Hogescholen hielden er overigens al rekening mee dat er minder eerstejaars komen door de strengere eisen. Ze hebben de minister al gevraagd om een voorziening te treffen voor de pabo’s, die een scherpe daling in hun inkomsten tegemoet kunnen zien.

Tekort in Rotterdam
Jongeren kiezen steeds minder vaak voor de pabo en het aantal afgestudeerden daalt al jaren. De werkloosheid onder recent gediplomeerde juffen en meesters steeg flink tijdens de crisis, maar neemt nu weer af. Met name in de regio rond Rotterdam is een tekort aan basisschooldocenten.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Minister over pabo: minder studenten, maar wel betere

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top