Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Niet ingeschreven, tentamen gemist

Gepubliceerd: 30 June 2015 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Anoniem 1

Waar ik dus niet tegen kan: mensen die bureaucratisch autistisch zijn en door het rechtlijnig uitvoeren van hun opdrachten denken dat ze hun werk echt goed doen. Ons land zit er vol mee lijkt het wel, en ook op de hogeschool komt dit voor.

Geen ruimte voor improvisatie of het maken van een uitzondering, alsof ze aan de lopende band koekjes in staan te pakken, gewoon: regeltjes uitvoeren.
Deze tijden van economische crises maken misschien dat mensen niet meer durven afwijken van hun strikte orders want als je eenmaal je baan kwijt bent, is het knap lastig om weer aan de bak te komen.

En zo draaien we in een vicieuze cirkel rondjes aan de koorden van onze disfunctionerende regeltjesgeile overheid, die maatschappelijke problemen negeert of oplost met nog meer regeltjes, waardoor niemand meer in staat is door de bomen het bos te zien. Ook zorgt het ervoor dat we niet zelf nadenken en ontneemt het de ruimte om creatief te zijn in ons werk en leven. Niet meer anticiperen op uitzonderingssituaties maar star dwars liggen omdat men meent dat er niet afgeweken mag worden. Elke regel kent toch zijn uitzonderingen? En dit doen we massaal totdat we straks vastgedraaid zitten in diezelfde koorden van de overheid en geen kant meer op kunnen. Niet omdat we niet willen, maar omdat we dan echt niet meer kunnen.

Onze slagvaardigheid en intelligentie leveren we in om vervolgens te reageren als productierobots die maar één kant op kunnen en voor wat…? Mensen, blijf zelf nadenken! Regels zouden richtlijnen en kaders moeten zijn waarbinnen vrijheid heerst voor eigen invulling, naar gelang de omstandigheden van de situatie. Laat je niet vrijwillig mentaal gevangennemen, chill, relax, doe niet moeilijk, be kind, be creative and most of all: be your true self. En wordt geen kabouter Plop, die zegt: Jullie weten het kinderen, regeltjes zijn regeltjes he!

Neem mij deze uitbarsting niet kwalijk, lezer. Hier spreekt een teleurgestelde student die drie dagen en een hele nacht lang heeft zitten studeren om vervolgens door het bedrijfsbureau geweigerd te worden bij een toets, alleen omdat het mij is ontgaan me in te schrijven. Herkansing: volgend jaar, same time, same place. Regels zijn regels.

Anoniem

De naam van de auteur is op verzoek van de auteur verwijderd of in ‘Anoniem’ veranderd.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

19 Responses to Niet ingeschreven, tentamen gemist

  1. Heb ook een inschrijving van een herkansing gemist. Vervolgens was dat het laatste vak die ik nog moest behalen, waarvan ik de toets nog een keer mocht maken in mijn afstudeerperiode. Een 5,1 gehaald. Ik kan wel janken. Dat wordt volgend jaar terugkomen voor een vak..

  2. Overal staat duidelijk aangegeven dat je je moet inschrijven. En iedereen dient zich daaraan te houden om alles eerlijk te laten verlopen. Niet ingeschreven? Eigen schuld dat je de toets dan niet kunt maken.

  3. Sophie; je hebt helemaal gelijk. Gewoon laksheid. Controleer alles wat je doet.

  4. Het kan iedereen weleens over komen dat je wat mist, je zou ook als school moeten kijken net als het principe van NS.. schrijft iemand zich altijd in, en vergeet dit een keer?
    Dan zou je dit door de vingers kunnen zien.. komt het vaker voor tja dan is er wel meer aan de hand.

  5. Ik controleer geloof ik wel een paar keer per week of ik me voor een tentamen ingeschreven heb.

    Ik snap eigenlijk ook niet waarom we ons moeten inschrijven, het levert een hoop gedoe en stress op! Men zegt dan: dat scheelt papier en lokaalruimte.
    Door dit strenge beleid schrijf ik me voor alles in, ook de tentamens waar ik niet voor op kom dagen.

    Het beleid zou moeten zijn: je bent altijd ingeschreven voor een tentamen ténzij je je zelf afgemeld hebt.

    Ik heb er zojuist weer voor 1 vak extra ingeschreven waar ik toch niet voor kom opdagen. Extra kosten voor de HR? Dat zal mij een zorg wezen! HR mag best wat toleranter omgaan met inschrijvingen! Tot die tijd blijf ik de HR lekker op kosten jagen

  6. Als je de ruimte krijgt om een blog te schrijven, doe dat dan over interessante zaken en gebruik die ruimte niet om je frustraties te ventileren. Het inschrijven voor tentamens is niet iets nieuws dus het is heel triest om je verantwoordelijkheid op deze manier af te schuiven. Regels zijn er niet voor niets. Als er voor iedereen een uitzondering moet worden gemaakt hebben regels en wetten ook geen nut meer. Dus neem de schuld op je (want die ligt ook echt bij jou) en stop met het beledigen van medewerkers die netjes hun werk doen. Straks (over een aantal jaar) ben jij ook ergens een medewerker. Het zal je dan opvallen hoe vervelend het is dat mensen je steeds dingen in de schoenen willen schuiven waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn.

  7. @ A. van der Elst
    Een blog schrijven is persoonlijk en wat deze student mee maakt is niet iets nieuws. Natuurlijk had hij zich moeten inschrijven, maar het is begrijpelijk dat het een keer kan voorkomen dat iemand het een keer vergeten is. Maar het punt wat hier naar voren komt is duidelijk, regels zijn er om de mens te dienen en niet om maar aan vast te houden zonder na te denken. Zoals Jan zegt zou het een hoop schelen om automatisch in te schrijven.

  8. @Rachid

    Ze mogen inderdaad best wat minder streng zijn. Fouten maken hoort erbij. Daar leer je namelijk van. Zelfs een computer geeft wel eens een blauw vakje aan met error!

  9. Als er op elke regel een uitzondering is, denkt iedere student dat hij/zij een uitzondering vormt. Dan valt inderdaad door de bomen het bos niet meer te zien. Dan denken studenten inderdaad niet meer zelf na, worden ze laks, schrijven ze zich niet meer in, worden ze niet zelfstandig, en laten ze nog alles afhangen van hun docenten of het bedrijfsbureau…
    Niet zeuren dus, maar voortaan gewoon iets beter nadenken en niet meer vergeten om iets heel belangrijks te doen, zoals jezelf tijdig inschrijven bijvoorbeeld!

  10. @A.VANDERELST:

    Ik zie een zekere tegenstrijdigheid in uw reactie.

    Aan de ene kant bent u van mening dat Rachid zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen en het probleem niet zo kan afschuiven op de HR (LEES: Opleiding/bedrijfsbureau/medewerkers).

    Aan de andere kant bent u ook van mening dat het ‘vervelend is dat mensen je steeds dingen in de schoenen willen schuiven’, maar waar bent u zelf nou mee bezig? U schuift het probleem ook net zo goed in ‘andermans schoenen’, dat is lekker makkelijk zo…

    Eigen verantwoordelijkheid heb je, helemaal mee eens. Maar zolang dit slechts van 1 partij ‘moet’ worden getoond komen we er niet… Wanneer wordt het nou is tijd dat de HR ook verantwoordelijkheid neemt?? en dat we er SAMEN iets goeds van neer kunnen zetten?

    Overigens vind ik uw reactie ronduit beschamend en vind een excuses wel op zijn plaats naar Rachid toe. Studenten op de HR spreken nauwelijks over de problemen die ze meemaken binnen de Hogeschool. En zelfs nog minder op profielen/social media. Waarom u zich dan zo hard uitspreekt met woorden als ‘Triest’ en ‘Beledigend’ kan ik niet goed plaatsen…

    @Rachid:

    Ik begrijp je frustratie, volg je ook bijvoorbeeld het nieuws uit je instituutsmedezeggenschapsraad of de centrale medezeggenschapsraad over dit onderwerp? Het is meerdere keren aan bod gekomen!

  11. @A.VANDERELST:

    Joh, regels zijn er vaak voor het gemak van de machine die bureaucratie heet. Echter zijn wij mensen en maken wij dingen mee die op allerlei manieren te interpreteren zijn en dus niet te verwerken zijn voor de machine. Ja, een simpel “kan wel” of “kan niet”. Maar er is een grijs gebied en daar heb je toch versoepeling voor nodig.

    “Regels zijn er niet voor niets”. Klopt, maar net als Selcuk Durak hierboven ben ik van mening dat er meerdere perspectieven aan een verhaal zijn, en die dienen meegenomen te worden in een ordeel, al HELEMAAL op een instituut waar de bevordering, ontwikkeling en stimulering van jonge geesten hoog in het vaandel staat (ughe ughe.. lees: zou moeten staan ughe ughe).

    De mentaliteit van ‘sorry, het kan niet’ is primitief, destructief, en zou veranderd moeten worden naar ‘hoe gaan we dit oplossen, en hoe voorkomen we dit in de toekomst’. Overigens is dit een maatschappelijk probleem, aangezien het overal voorkomt.

  12. Persoonlijk ben ik zeer geïntrigeerd door de laatste alinea van de blogger. Hij heeft (wel 3 dagen én een nacht zitten studeren…. Dat is wel een zeer korte cursus geweest dan.
    Nu ga ik lekker ongegeneerd invullen (plz geef me de ruimte): 5 voor 12 student? Op het laatste moment doen en pieken op het tijdstip wanneer ‘het alleen maar moet’?
    Tja, dan kan ik mij voorstellen dat het inschrijven er (ook) bij in is geschoten. Mijn tip: maak een planning. Niet als regel waarvan je last ervaart en het nut niet ziet, maar om het nut wel te ervaren!!

    Regels moeten inderdaad iets dienen, geen zinloze regels. Maar regels zijn niet zinloos als JIJ het nut er niet van ziet of ervaart. Ik kan me goed voorstellen dat voor het organiseren van evenementen als een tentamen (ruimte, surveillanten, papier, systemen als Osiris) het voor het logistieke proces nodig is dat een student zich inschrijft.

  13. Waar ik dus niet tegen kan: mensen die intellectueel Marokkaans zijn en door hun slachtoffercomplex denken dat hun houding gepast is. Het onderwijs zit er vol mee lijkt het wel, en ook op de hogeschool komt dit voor.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top