Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

foto van Marien

‘Anderen helpen in de nood die ze hebben, geeft mij voldoening’

Marien Verhaar is derdejaars ondernemerschap & retail management en vrijwilliger voor zijn stichting VerenigdeHoop. Op dit moment zit hij in het vliegtuig op weg naar Oeganda om daar te inventariseren hoe hij de ziekenhuizen daar kan helpen met medische hulpmiddelen en apparatuur.

‘Ik doe de community entrepreneurship en ik ben bezig met stage bij een werving- en selectiebureau. Daarnaast ben ik actief in het vrijwilligerswerk. Dat komt voort uit mijn christelijke waarden en achtergrond. Ik ben ook actief in de kerk, ik doe evangelisatiewerk en in het verleden was ik voorzitter van een jeugdvereniging. Iets kunnen doen voor de medemens vind ik belangrijk.

‘Ik ben altijd bezig met hoe ik een ander kan helpen en ontzorgen. Anderen helpen in de nood die ze hebben, geeft mij voldoening. Ook het besef vanuit de overvloed die we hier hebben, iets voor een ander te kunnen doen. In dat kader wilde ik ook al langer op werkvakantie gaan en echt iets kunnen betekenen voor mensen die het minder goed hebben dan wij.

‘Iets kunnen doen voor de medemens vind ik belangrijk.’

‘Zo ben ik op dit moment met een paar anderen bezig met een project in Oeganda rond medische apparatuur voor ziekenhuizen. Ik kwam in contact met iemand die hier in Nederland een bedrijf heeft en al heel lang zoiets voor een ontwikkelingsland wilde doen. Mij leek dat ook wel leuk. Vervolgens is er nog een derde persoon bij aangesloten. Met elkaar vormen we nu het bestuur van onze stichting VerenigdeHoop. Zelf ben ik penningmeester. 

‘Het doel van onze stichting is om medische hulpmiddelen en apparatuur te leveren aan derdewereldlanden en ontwikkelingslanden. Dat doen we op projectbasis waarbij we vraaggestuurd willen werken. Vervolgens gaan wij kijken of we in die vraag kunnen voorzien en of we de juiste middelen en apparatuur beschikbaar kunnen maken, daar waar het nodig is.

‘Nu gaat het dus echt gebeuren en gaan we met een groep van twaalf personen naar Oeganda om daar te helpen met medische hulpmiddelen. In een vrij vroeg stadium hebben we hier in Nederland van ziekenhuizen zeven couveusesystemen gekregen. Daar zij we heel blij mee. Die worden eerst helemaal herzien door de leverancier zodat ze straks helemaal up to date zijn. Het plaatsen van zo’n couveusesysteem kost rond de 10 duizend euro per systeem. We zijn al een tijd druk bezig met fondsenwerving en we hebben al een mooi bedrag kunnen ophalen. Tot nu toe 7 duizend euro. Maar we zijn er nog lang niet. Alle kleine beetjes helpen dus sponsoring is altijd welkom.

‘In een vrij vroeg stadium hebben we hier in Nederland van ziekenhuizen zeven couveusesystemen gekregen.’

‘In Oeganda gaan we nu langs in een ziekenhuis om te kijken hoe de situatie daar is en waar ze precies behoefte aan hebben. Vervolgens proberen we dat dan ook te realiseren en te zorgen dat ze er zelf mee aan de slag kunnen, weten hoe het werkt en zelf het onderhoud kunnen verrichten en dergelijke. De energievoorziening in Afrika is helaas niet zo goed dat er 24/7 stroom is. Dat heeft een couveuse natuurlijk wel nodig. Dat proberen we ook mee te pakken, zodat, als er een couveuse is, daar geen problemen mee zijn.

‘Op dit moment focussen we ons op Oeganda. Een reisbureau heeft geregeld dat we daarnaartoe kunnen. Er gaat ook een reisleider met ons mee. Omdat dit onze eerste keer is, kozen we voor Oeganda. Dat is een relatief veilig land in Afrika. Maar we hebben ook al contacten in Congo en Malawi met tropenartsen daar, die ook interesse hebben. Wie weet kan dat de volgende stap zijn. Eerst maar even kijken wat we in Oeganda kunnen verwachten.

‘We hebben ook al contacten in Congo en Malawi met tropenartsen daar, die ook interesse hebben.’

‘We weten nu al dat het voor ons een behoorlijke cultuurschok zal zijn. Sommigen hebben nog nooit gevlogen. Zelf ben ik nog nooit in Afrika geweest. Ze hebben daar een heel andere manier van werken en leven, en de omstandigheden zijn zo anders. We gaan het zien. Ik zie het ook wel als een groot avontuur. We zijn in totaal acht dagen in Oeganda. Het grootste deel bestaat uit de ziekenhuisbezoeken. Maar daarnaast gaan we zeker ook wat van het land zien. Het schijnt daar heel erg mooi te zijn, veel prachtige natuur. Hopelijk is dit onze eerste reis in een langere reeks, waarbij reizen uiteraard niet het doel is maar een middel.’

Meer weten of steunen? VerenigdeHoop.
Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Sanne van der Most

Gepubliceerd: 26 April 2024 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top