Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Opleidingen Islamitische Universiteit opnieuw goedgekeurd

Gepubliceerd: 14 July 2015 • Leestijd: 0 minuten en 49 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De omstreden uitspraken van de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam zijn voor onderwijskeurmeester NVAO geen reden om de bachelor- en masteropleiding af te keuren. Wel komt er een vervolgonderzoek.

Logo Islamitische Universiteit Rotterdam

De NVAO distantieert zich in haar besluit van de uitlatingen van de rector over tegenstanders van de Turkse president Erdogan, maar benadrukt dat ze zich in haar rol als onderwijskeurmeester moet beperken tot de vraag of die uitlatingen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het onderwijs. Dat is niet het geval, concludeert de NVAO. De directe bemoeienis van de rector met de opleidingen is beperkt, wat mede te danken zou zijn aan de medezeggenschap en aan de opleidings- en examencommissie die zelfstandig functioneren.

Burgerschap
Een nieuwe, onafhankelijke commissie moet beoordelen of dat, gezien de opstelling van de rector, volgend jaar nog steeds zo is. Ook moet deze commissie onderzoeken of de twee opleidingen – een hbo-bacheloropleiding islamitische theologie en een hbo-masteropleiding islamitische geestelijke verzorging – daadwerkelijk meer aandacht gaan besteden aan het bevorderen van ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ en ‘burgerschap’ bij hun studenten.

Wetsvoorstel om instellingen te sluiten
Minister Bussemaker heeft geen mogelijkheid om een particuliere instelling die het integratieproces belemmert te sluiten. Ze werkt daarom aan een wetsvoorstel waarmee ze universiteiten of hogescholen kan sluiten die hun ‘maatschappelijk opdracht’ niet vervullen. Ze zal niet aarzelen om dat instrument in te zetten tegen de IUR, liet ze Tweede Kamer begin juli weten.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top