Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Alex: ‘Écht luisteren is moeilijk’

Gepubliceerd: 21 June 2016 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Alex blogt

Onlangs was ik bij een bijeenkomst van de Dag van de Dialoog Rotterdam. Ik had werkelijk geen idee wat ik me erbij moest voorstellen, maar één ding bleek weer pijnlijk waar: je eerste indruk is gauw gebaseerd op vooroordelen.

alex2

Dat is helemaal niet erg. Onze hersenen werken nu eenmaal zo dat we ons ergens gauw een beeld van vormen, zoals je ook zonder na te denken naar je werk fietst. Zeker tegenwoordig vragen we zóveel van onze hersenen dat we ons juist vaker moeten ontspannen dan extra inspannen. En je vooroordelen in twijfel trekken, is een zware inspanning. Maar het is er een die broodnodig is, zeker nu de ene aanslag na de ander ons in de hoek des oordeels dwingt. Doe jezelf een plezier en sluit je niet af van de ander. Niet nu.

Het woord ‘vooroordeel’ heeft een negatieve lading gekregen en je kunt er vergif op innemen dat je iemand kent die steeds verkondigt dat we minder moeten oordelen. Eh, ja, ik ben ook schuldig. Maar in mijn ogen is oordelen an sich geen probleem, het vasthouden aan je oordelen kan zo verstikkend werken. Bedenk eens welk vooroordeel jij hebt en bedenk dan hoe je dat kan omdenken. Geloof me, je zult versteld staan van het aantal vooroordelen dat jij hebt.

Op mijn blog publiceerde ik een stukje over luisteren als vaardigheid, gebaseerd op mijn vooroordeel dat mensen op feestjes niet werkelijk geïnteresseerd zijn in hun gesprekspartner. Al schrijvende werd ik me daarvan bewust. Ik dacht mijn verwijt om en vroeg me af wat mijn rol eigenlijk was, want Epictetus leerde mij dat hij die vrij wil zijn moet beseffen wat wel en niet binnen zijn macht ligt. Ik kan enkel mijn gedrag bepalen, tot op zekere hoogte, en neem me voor de spiraal eens te doorbreken. Wat zou er gebeuren als ik in een small talk-situatie eens écht luister en oprechte vragen stel?

Écht luisteren is moeilijk. Zeker als je een bepaalde overtuiging hebt, luister je vaak niet echt meer naar de ander. Je zoekt naar mogelijkheden om je standpunt te verdedigen en gaat voor je gelijk in plaats van je geluk. Maar in the end heb je geen donder aan je gelijk als het jouw geluk en dat van de ander beperkt. Zo’n Dag van de Dialoog vind ik een mooi initiatief om ons eraan te herinneren dat we leven in een samenleving. Het idee van samenkomen met een stel vreemden om iets te bespreken zonder te oordelen is er een waar iedereen vaker aan mag denken. Wat als jij je nu eens voorneemt een hele dag lang oprecht te luisteren naar de ander?

Alex Hoogendoorn (1994) is derdejaarsstudent communicatie. Hij recenseert literatuur en non-fictieboeken voor de Boekenkrant en blogt maandelijks voor Profielen.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Blog Alex: ‘Écht luisteren is moeilijk’

  1. Volledig mee eens!
    Eindelijk is er toch nog iemand die dit zo goed en effectief kan benadrukken en ook nog is het initiatief neemt om anderen op weg te helpen door het voorstel:
    ‘Wat als jij je nu eens voorneemt een hele dag lang oprecht te luisteren naar de ander?’

  2. ‘En je vooroordelen in twijfel trekken, is een zware inspanning.’: begin met leren luisteren naar jezelf; kijk/luister naar je gedachten -ontspannen-. Leren luisteren naar jezelf helpt je leren luisteren naar de ander.

  3. Mooi Alex, keep up the good work! Ken je het werk van David Bohm (o.a. On dialogue)? Er is een mooi interview uit 1989 op het Nils Bohr Instituut. Voor mij een flinke hersenkraker, maar wel een wezenlijke kijk op de wereld.

  4. Wat een fijne reacties! 🙂

    @Irene Muller, ik heb ervan gehoord. Het boek staat nog op mijn veel te snel groeiende lijstje met boeken die ik wil lezen. Met de zomervakantie voor de deur, ga ik eens kijken of ik het ergens op de kop kan tikken!

  5. He Alex, leuke blog! Samen met een vriendin heb ik vorig jaar De Luisteracademie (deluisteracademie.nl) opgericht. Dus we snappen precies wat je bedoelt en leuk je enthousiasme te lezen. Zin om eens in Rotterdam verder te praten (en luisteren 😉 ? Groetjes!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top