Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Alex: Fulltime werken en je toch vrij voelen

Gepubliceerd: 12 January 2016 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Alex blogt

Het is wonderlijk hoe een intensieve stageperiode je laat inzien wat een vrijheid je hebt als student. Een stage geeft je een goede indruk van hoe het leven is als je fulltime werkt. Toch lijkt het me niet de bedoeling dat je als student je gevoel van vrijheid verliest als je afstudeert. Hoe kun je fulltime werken en je tegelijk vrij voelen?

Alex

De wereld verandert snel en vanuit mijn volledig subjectieve en totaal niet door research onderbouwde overtuiging vind ik dat je het je als student tegenwoordig niet meer kunt permitteren niet serieus na te denken over je toekomst. Je hebt een plan nodig. Of op z’n minst een interesse, een passie of een talent die de basis vormt voor jouw (studie)loopbaan.

Al vanaf het begin van mijn studie communicatie aan de HR heb ik bewust keuzevakken gekozen die me verder zouden brengen in de branche waarin ik mogelijk terechtkom. Ik ben erg geïnteresseerd in literatuur, dus koos ik voor ‘Er was eens…’, waarin sprookjes centraal staan, en ‘Actuele literatuur’, waar je literaire werken analyseert. Ik volgde een keuzecursus ‘Filosofie’ en ‘Kritisch denken’ om me verder te bekwamen in de kunst van het denken en ‘Talent Branding’ om te ontdekken waar mijn talent ligt. Sindsdien is het snel gegaan.

Soms heb ik het idee dat studenten niet inzien hoe belangrijk het is het maximale uit je studie te halen. Nee, ik heb het niet over cijfers. Integendeel, juist wat je léért moet centraal staan en niet de hoogte van je cijfers. God, jullie moesten mijn lijsten eens zien – en dan vooral het contrast tussen die uit jaar één en twee. Als ik iets geleerd heb, dan is het dat je zelf het beste weet of je genoeg geleerd hebt en als je dan met een 5,5 je studiepunten behaalt, mag je wat mij betreft trots zijn op de ontwikkeling die je doorgemaakt hebt. De kracht ligt niet in het blokken voor tentamens, maar in het meteen in de praktijk brengen van de opgedane kennis.

Dat heb ik gedaan door projecten te starten die voor mij persoonlijk relevant waren en waarmee ik ook nog eens werkte aan een mooi cv. Er zijn talloze boeken die je als persoon verder helpen, zoals ‘Het merk ik®’ van Mark van de Grift en Huub van Zwieten, ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey en ‘De kracht van tien‘ van Linda van den Driessche dat in maart bij uitgeverij Atlas Contact verschijnt. (Ik heb al een kijkje kunnen nemen en vind het een aanrader!) Als je weet wat je talent is, wanneer je persoonlijke leven en je carrière in balans zijn en jij in je kracht staat… en dat allemaal combineert, dan kom je uit op het ideale leven. Althans, het begin is er.

Werk neemt bij de meeste mensen het grootste deel van hun tijd in beslag (op slapen na). Het lijkt mij meer dan logisch dat ieder individu met enig zelfrespect er dus alles aan doet een baan te kiezen die aansluit op diens persoonlijkheid. Als jouw werk in het verlengde ligt van je persoonlijke drijfveer, zal je het niet zo gauw als een last ervaren.

Alex Hoogendoorn (1994) is derdejaarsstudent communicatie. Hij recenseert literatuur en non-fictieboeken voor de Boekenkrant en blogt maandelijks voor Profielen.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top