Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Bas: ‘Maar, jullie hebben wel TWEE weken vakantie!’

Gepubliceerd: 22 December 2016 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Bas Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je kan er de klok op gelijk zetten: de laatste week voor de kerstvakantie is behoorlijk zwaar voor docenten, zowel in het basis-, voorgezet als in het hoger onderwijs. Alleen de belofte van een goede anderhalve week rust, gecombineerd met veel drank en oliebollen, houdt ons overeind.

Bas Koedood, Blogger

Overeind is wat anders dan volledig functioneel. Je collega’s lopen met dikke wallen onder hun ogen rond. Allerlei afspraken worden vergeten of niet volledig nageleefd. Het is sowieso de week van kleine (of grote) foutjes. Je staat dik twintig minuten te kopiëren voordat je erachter komt dat je volledig verkeerd bezig bent: je kopie is en niet in kleur, en je staat het verkeerde boek te kopiëren. In de ochtend duurt het langer voordat iedereen is opgestart en in de middag probeert iedereen zo vroeg mogelijk naar huis te gaan. Het moge duidelijk zijn: het lontje is op.

Maar, jullie hebben wel twee weken vakantie.’ Het maakt niet uit op welke verjaardag ik ben, nadat ik vertel dat ik docent ben, zijn er altijd een paar van die argumenten die je naar je hoofd krijgt. De vele vakantiedagen is er één van. En gewoon doorbetaald worden, hè? ‘Nou, als ik opnieuw mocht kiezen, dan had ik het wel geweten’, roept een oom/buurman/verre vriend/vage kennis, met de lachers op zijn hand. Daar sta je dan met je goede gedrag, en je 50+ vakantiedagen, te lachen als een boer met kiespijn.

Natuurlijk hebben we veel vakantie. En natuurlijk is dat heerlijk. Dat we vrijwel nooit een dag verlof tussendoor krijgen, nemen we voor lief. Dat we nooit zonder problemen een dagje ‘ziek’ (al dan niet echt) kunnen zijn, dat hoort er bij. Dat we de vakantieweken wel moeten gebruiken om onze materialen voor de komende periode (vaak 6 tot 8 weken) voor te bereiden, ach: daar heb je voor gekozen. Dat is ook allemaal prima.

Maar zo vlak voor kerst, dan is het even op. Gek genoeg is het ook de periode waarin er vaak nog van alles wordt gepland. Zo heb ik deze week: een kerstontbijt met mijn klas, een kerst BBQ met mijn klas en hun ouders, een kerst BBQ met mijn collega’s en directie (gek genoeg alle drie op dezelfde dag), een kerstbrunch met mijn collega’s (wij zijn zeer collegiaal ingesteld), een cursusdag en een informatiemiddag voor ouders/verzorgers. Misschien is het in het nieuwe jaar tijd voor een cursus tijdmanagement.

Ik tel de dagen af tot de kerstvakantie. Tot die tijd blijf ik nog even half-functioneel kopiëren en BBQ’en. En houd ik vast aan de belofte van warme glühwein.

Ik wens alle medewerkers en lezers van Profielen een zalig kerstfeest en een geweldig nieuwjaar.

Bas Koedood is vierdejaars lerarenopleiding maatschappijleer en net afgestudeerd aan de lerarenopleiding geschiedenis. Hij werkt op de Bergse Veldschool (speciaal onderwijs voor cluster 4 leerlingen: leerlingen met met ernstige gedragsstoornissen en/of psychiatrische problematiek). Bas is ook artistiek leider en regisseur bij theatergezelschap ShadowProductions.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Bas: ‘Maar, jullie hebben wel TWEE weken vakantie!’

 1. Ik vind het ook nogal raadselachtig waarom er kerstrapporten moeten worden gemaakt, inclusief vergaderingen en oudergesprekken. Eind januari is veel logischer: dan zijn we pas halverwege het schooljaar. Maar ja, tradities zijn lastig te doorbreken,

 2. Het lontje is op, dat begrijp ik, maar jullie hebben wel TWEE weken vakantie!

  Even zonder dollen, denk je dat jullie de enige zijn die het druk hebben in deze laatste maand van het jaar? Denk je niet dat er ook andere branches zijn die het in deze periode druk hebben? Iedereen heeft kerstdrukte. Je zou voor de grap maar eens als werknemer in de AGF aan je baas moeten vragen of je een dagje vrij mag in de week voor en na kerst. Je baas breekt je benen! Dit is de belangrijkste periode in het jaar! En wat denk je van iedereen die tijdens de kerst gewoon moet werken? Ofwel op kerstavond, eerste kerstdag of tweede kerstdag. Alle winkels die dan gewoon open zijn, alle vrachtauto’s die gewoon rondrijden met je kerstcadeau’s/kerstdiners, alle vliegtuigen die familieleden van ver komen brengen, alle elektriciens die zorgen voor de stroom naar je gourmetstel, etc, etc.

  Kortom, als leraar heb je rond deze periode niets te klagen. Iedereen zit erdoorheen, iedereen telt af tot het weekend. Dat je in de vakantie voorbereidend werk moet doen is ook geen grote ramp. Je vakantie is tenslotte twee keer zo lang als die van anderen (waarvan een deel ook nog wel met werk bezig is). En iemand maakt grapjes over je lange vakantie op verjaardagen, nou nou. Denk je niet dat ambtenaren grappen krijgen over hun beroep? Dat vuilnismannen, piloten, stratenmakers, etc, de dans ontspringen op dit gebied?

 3. Beste Karel, Bart en andere PROFIELEN-lezers, met en zonder kerstvakantie,

  Fijn dat je ook een prettige kerst hebt gehad, eigenlijk ben ik nieuwsgierig welke branche je werkt want ergens proef ik dat je OF gewoonweg jaloers bent op het aantal vakantiedagen dat wij (docenten) hebben OF dat je weer geen avond vrij hebt gekregen in de AGF (Aardappelen Groenten Fruit?). Ik ben wel blij dat Bart een artikel heeft geschreven wat je persoonlijk raakt!

  Mijn mening is eigenlijk dat het voordat je (TWEE weken kerst) op vakantie mag gewoonweg altijd aanpoten is om het werk gedaan te krijgen. Of het nu gaat om voorjaar, zomer, kerst -of herfstvakantie gaat.

  In die zin denk ik dat we in de ontwikkelde landen (waar we over vakantie mogen spreken) niet moeten mopperen en dat het mooi is dat we uberhaupt op vakantie kunnen. Zodat we de lokale economie in minder bedeelde landen kunnen stimuleren. Ik zeg altijd maar zo: “We zijn met z’n allen zo hard aan het werk om in die paar 4, 5, of 6 weken vakantie die we hebben het zuur verdiende geld uit te geven aan kerstbomen (die je na 1 week weer dumpt?), echte champagne, of reis naar het Oosten(rijk) om daarna weer net zo hard aan de bak te gaan om hetzelfde patroon te herhalen”. Ik vind het een mooi systeem, complimenten voor wie het bedacht heeft!

  Eigenlijk zijn we allemaal slaaf van onze eigen vakantie, het enige wat mij als docent (tegenwoordig) motiveert is het volgende, als we de lessen goed inrichten (en ook nadenken over werk in de vakantie) bepalen bepalen wij de toekomst en veranderd er wat (als we dat willen)!

  Dan is werk geen werk maar hobby, vakantie of niet!

  Fijne Jaarwisseling,

  pas op schietlont, de knal is sneller en harder dan verwacht!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top