Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Corrina: Mijn klasgenoten verstoren lessen en tentamens

Gepubliceerd: 1 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Blogs

Ik heb er heel lang over nagedacht of ik wel weer wilde gaan studeren. En soms weet ik niet of ik blij moet zijn met de keuze die ik gemaakt heb.

Corrina Leeflang

Begrijp me niet verkeerd, ik wil heel graag een diploma halen, en ik leer graag nieuwe dingen. Maar soms lijkt het wel alsof alles waar ik bang voor was, is uitgekomen.

Ik voel me soms net alsof ik terug ben op de middelbare school. Mijn klasgenoten gedragen zich namelijk zo. Ze verstoren de les, hebben al een docent overspannen gekregen en verstoren zelfs tentamens door te praten.

Ik ben al naar de examencommissie geweest hierover, heb met de onderwijsmanager en mijn slc gepraat. Maar ik heb niet het idee dat het wat uitmaakt. Ondanks dat sommigen een waarschuwing hebben gekregen, is er weinig veranderd: ze zijn het niet met mij eens en hadden het op hun beurt over het indienen van een klacht. Jammer dat ze niet zien hoe hun gedrag overkomt.

Ik heb gevraagd of ik naar een andere klas mocht maar helaas, dat gaat niet gebeuren.

Daarom ga ik dus maar gewoon verder. Ik wil het zo graag halen. Maar vier jaar lang zo studeren, ik weet niet of ik het zie zitten.

Ik heb mijzelf bij elkaar geraapt en besloten dat ik bij elk klein dingetje mijn mond opentrek. En gelukkig hebben we nu alleen maar docenten die op een goeie manier met mijn klas om kunnen gaan. Mijn klas is namelijk berucht geworden en bekend bij alle docenten binnen onze opleiding (en misschien ook wel daarbuiten).

Mijn strategie nu? Tegen mijn klasgenoten zeggen dat ze zich moeten gedragen. En als dat niet werkt oordopjes in en vrolijk verder leren. En ik zeg tegen mezelf dat ik gewoon blij moet zijn met alle kansen die ik heb. En daar is naar school gaan er een van. Ik werk naar het einde van het jaar toe. Als ik dat haal, zie ik wel weer wat daarna volgt.

Corrina

De reactie van de opleiding lees je hier.

Corrina Leeflang (20) is eerstejaars student technische bedrijfskunde. ‘Ik heb ADHD en faalangst, waardoor ik dingen vaak toch anders ervaar dan anderen. Hiervoor studeerde ik in Wageningen, maar ik ben geboren in Rotterdam en woon daar nu weer.’
Meer van Corrina kun je lezen op www.eenlevenlang.org.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Blog Corrina: Mijn klasgenoten verstoren lessen en tentamens

  1. Beste Corrina,

    Ik kan begrijpen hoe jij je voelt en wat je probeert duidelijk te maken, ik ben ook op een iets latere leeftijd begonnen aan het hbo en ik kan begrijpen als jij al mentaal wat verder ontwikkelt bent als je medestudenten. Wat ik als advies mee kan geven is dat je geduld moet hebben. Veel mensen in het eerste jaar zullen met de opleiding stoppen en veel studenten maken langzaam de shift naar een volwassenere houding der mate tijd toeneemt. Ik zit zelf nu in het derde jaar en ik heb zelf gemerkt hoe groot het verschil in houding is van mijn klasgenoten vergeleken met het eerste jaar.

    Veel mensen in het eerste jaar van de opleiding zijn nog bezig met zichzelf te vinden en te beslissen wat ze nou echt willen.

    Succes!

  2. Een troost is inderdaad dat er elk studiejaar nog wisselingen plaatsvinden in de samenstelling van de klassen. Dergelijke types die de moeite niet willen opbrengen om op te letten in de les en een bepaalde ongeïnteresseerde houding hebben zie je vaak na een aantal maanden niet meer terug. Bovendien loop je in je 3e jaar een half jaar stage en heb je dus bijna geen last van je klasgenoten. Ditzelfde geldt voor je minor (je zit dan vaak met mensen van diverse opleidingen) en je afstudeerstage in je 4e jaar.
    Probeer je verder vooral te focussen op jezelf en je eigen leerproces. Het behalen van goede resultaten zullen je motivatie een boost geven!

  3. Het is nou eenmaal zo dat er bijna altijd mensen zijn die zullen praten tijdens de les. Uit je betoog maak ik op dat je deze personen kinderachtig vindt en jezelf dus meer volwassen. Is het niet volwassen om je eigen ding te doen en te accepteren dat er nou eenmaal vervelende mensen zijn? Is het volwassen om over ieder klein punt te gaan zeuren zoals je nieuwe strategie is? Het gedrag van andere ga je, zeker als medescholier zijnde, niet kunnen veranderen. Wat je wel kan veranderen is je eigen reactie hierop.

  4. Bedankt voor alle reactie’s.

    Het grootste probleem waar ik tegen aanloop is op dit moment het praten tijdens tentamens (naar mijn mening krijg je dan gewoon een 1. Klaar. Je mag geen tentamen verstoren). En alle opdrachten en projecten die ik met ze moet doen.

    Nu moet ik zeggen dat het dit blok al wel beter gaat, we hebben alleen maar docenten die goed met mijn klas om kunnen gaan, dus ook gewoon les. Dat vind ik ook erg belangrijk.

    En dat ik mijn klasgenoten meer op hun gedrag aan moet spreken moest ik van mijn SLC doen. Dan kun je dat kinderachtig noemen maar ik denk niet dat mijn klasgenoten zich helemaal bewust zijn van hun gedrag en hoe storend dit kan zijn. Door er wat van te zeggen wordt dat hopelijk duidelijker.

    Als jullie een beter beeld willen van mijn klas, de school heeft een reactie gegeven. Het artikel heet ‘Drol in urinior zorgt voor onrust bij technische bedrijfskunde’

  5. Jeetje, het zou je maar gebeuren. Volhouden hoor, de aanhouder wint.

  6. Beste Corrina,

    Super vervelend dat je er zoveel hinder door ervaart. Ik wil je adviseren hier geen aandacht meer aan te geven. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook negatieve dingen. Zoals ik lees ben je nu actief bezig met het aanspreken van je mede-studenten. Ik denk niet dat dit werkt, het zal zelfs averechts werken. Veel mensen zijn meerderjarig maar niet volwassen; onthoud dat.

    Doe je eigen ding, focus je op jezelf en laat je niet tegenhouden door de andere. Je hebt een goede mentaliteit, dat je je opleiding wilt halen, maar laat de ruis eromheen. Waar je geen invloed op hebt, moet je loslaten.

    In het bedrijfsleven zal je ook te maken hebben met verschillende persoonlijkheden en motivaties. Jouw taak om hier zelf ook mee om te kunnen gaan.

    Succes verder.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top