Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Demian: Kijk eens niet zo boos

Gepubliceerd: 4 October 2016 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Demian Janssen Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een aantal weken geleden was ik bijzonder chagrijnig. Ik had net erg slecht nieuws ontvangen over mijn vader en fietste naar een vriend om stoom af te blazen. Mijn gezichtsuitdrukking was voor een jolig, mij tegemoet rijdend, duo reden om mij het advies ‘kijk eens niet zo boos’ te geven.

wat-kijk-je-boos-demian

Daar zat ik dan, op het veel te lage zadel van de damesfiets van mijn zusje de neiging te bevechten om vol frontaal op het duo in te rijden en met redeloze agressie op hen in te beuken en ze haarfijn uit te leggen dat ze geen idee hebben wie ik ben en waarom ik zo boos keek. Gelukkig leven we dan wel weer in een maatschappij waarin, juist op dit soort momenten, het magische lieveheersbeestje langs komt vliegen om vrede en blijdschap te prediken.

Het is een bekend fenomeen, dat ‘kijk eens niet zo boos’. Het is, naar het schijnt, iets wat voornamelijk vrouwen naar het hoofd geslingerd krijgen. Ik heb er eerder over gehoord en ook het internet staat vol met fora die deze hinder bespreken onder de noemer ‘wat kijk je boos’ (kijk zelf maar, ik heb het gegoogeld) of ‘resting bitch face’. Het staat er barstensvol met anekdotes van meisjes en vrouwen die gewoon lekker casual hun dag aan het doorlopen zijn, niemand lastigvallen en desondanks toch te horen krijgen dat ze ‘wel moeten lachen hoor’.

Mocht je op dat moment toevallig niet chagrijnig zijn, dan ben je het wel nadat een willekeurige vreemdeling je standaardgezichtsuitdrukking bekritiseert. Ik twijfel er trouwens niet aan dat het de adviseur(s) in kwestie werkelijk geen zak interesseert hoe iemand zijn of haar gezicht draagt, en ook als openingszin kan ik er geen succes in zien. Zelf lijd ik ook aan een bitchy resting face, maar in plaats van dat ik de hele dag door vrouwen word gevraagd te lachen of blij te kijken, lijkt men maar liever uit mijn buurt te blijven.

Agressief of chagrijnig kijken is een ding, maar uit gesprekken met vrienden en klasgenoten bleek op een gegeven moment dat vrijwel iedereen de indruk heeft gehad dat ik arrogant, ballerig en stoïcijns onverschillig was. Gelukkig heb ik een baard. Ik geloof stellig dat de glimlach van een man met een baard krachtiger is dan de glimlach van een man zonder baard, zeker wanneer het de baard op een bitch face betreft, want dan dient deze als een soort donderwolk die openbarst wanneer er dan eindelijk geglimlacht wordt.

Is er iets te doen aan een bitch face? Zeker wel. Blijkbaar bestaan er yoga- en pilates-oefeningen die zich op de gezichtsspieren richten en het uiteindelijke doel hebben je gezicht ultiem te ontspannen, maar tenzij je bitchhoofd voor verschrikkelijke aangezichtspijn zorgt, is dit natuurlijk belachelijk. Zolang alcoholisten hun bierboeren met de gedeelde zuurstof van het tramstel kunnen mengen, er krakerige kutmuziek over de speakers van smartphones afgespeeld wordt, je afgesneden wordt op de snelweg, de reis vaak toch minder boeiend is dan de eindbestemming en er mensen zijn die zich geroepen voelen hun teleurstelling uit te spreken over het feit dat lachen een aanleiding verdient en zij dit niet zijn: zet je hoofd lekker op de automatische piloot.

Demian Janssen is vijfdejaars illustratie aan de Willem de Kooning Academie. Zijn hart gaat uit naar het beeldverhaal en naar redactioneel werk. Eerdere blogs van Demian lees je hier.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een tweewekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Demian: Kijk eens niet zo boos

  1. Ah Demian, herkenbaar! Ik had het zelf (probeer nu bewust vriendelijker te kijken) en mijn dochters hebben het net zo, inclusief de bijbehorende opmerkingen van anderen. Jammer genoeg heb ik geen baard, want ik zou graag eens een donderwolk laten openbarsten op die manier 😉

  2. Haha, heel herkenbaar, vooral het stuk dat als iemand er wat over zegt je vanzelf wel chagrijnig/bitchy wordt!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top