Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Quincy: Waarom ben ik zo snel moe tijdens het leren?

Gepubliceerd: 8 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Blogs

De toetsweek nadert en de deadlines komen dichterbij. Mijn intentie om te leren en goede cijfers te scoren is er zeker, alleen: ik begin al na enkele minuten te gapen en heb er geen zin meer in. Het enige wat mij dan nog kan motiveren zijn mijn goede vrienden Lays, Duyvis en Maltesers. Uiteindelijk eindig ik met een volle maag (inclusief schuldgevoel) en met de afspraak dat ik morgen echt ga beginnen. Herken je dat?

Quincy Brassers

Hoe lang kunnen we ons concentreren?
Ons brein is het belangrijkste orgaan in ons lichaam. En we kunnen hier niet oneindig veel informatie in stoppen. Het schijnt dat we ons maar zo’n vier uur per dag kunnen concentreren. En dat is vreselijk shit, want bijna altijd heb ik meer dan vier uur les. Na die vier uur bereiken we een verzadigingspunt en dan ben je gewoon moe omdat je hersenen vier uur lang intensief zijn bezig geweest. Vergelijk het met fysieke sport: als je vier uur lang hebt gesport ben je moe.

Dus na die vier uur kan ik eigenlijk niet meer leren?
Of het precies zo werkt, weet ik niet. Wel denk ik dat het een rol speelt of je leerdoel concreet genoeg is. We weten dat we dit tentamen willen halen en welke hoofdstukken we moeten leren, maar het moet nog concreter want dan sla je informatie gerichter op. Dus: welke definities wil ik leren, welke formules moet ik nog eens bekijken en wat houdt een bepaalde theorie nou in? Voor mij werkt dit beter dan als een vretende zombie met traanogen door het gapen mijn lesboek door te bladeren.

Tips
Uiteraard word ik, net als jullie, overspoeld met tips om je beter te concentreren. Hiermee ga ik jullie niet lastig vallen, op eentje na. Het is goed om te bewegen tijdens je tentamenweek. Als ik een tentamenweek heb, ben ik (bijna) elke dag aan het sporten. Als je sport, daalt je stressniveau, wordt er extra dopamine aangemaakt en meer bloed door je hersenen gepompt.

Voor mij werkt het. Als ik in de avond moet kiezen tussen sporten of leren, dan kies ik voor sporten. Mijn studieverzadigingspunt heb ik overdag al bereikt en dan maak ik liever even in de sportschool mijn hoofd leeg. Niet letterlijk natuurlijk, anders had ik net zo goed niet kunnen leren.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Quincy: Waarom ben ik zo snel moe tijdens het leren?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top