Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Column Bart Siebelink: Blijf nuchter op de arbeidsmarkt

Gepubliceerd: 7 November 2016 • Leestijd: 2 minuten en 1 seconden • Bart Siebelink Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Waarde student, ooit komt de dag dat jij met je diploma op zak staat te trappelen om vol goede moed de arbeidsmarkt te bestormen. Misschien ben je daar nog helemaal niet mee bezig, misschien durf je daar nog niet aan te denken, maar het gaat natuurlijk een keer gebeuren.

Foto Bart Siebelink met geel achtegrond

Daarom kun je maar beter voorbereid zijn. Heb je je weleens een voorstelling gemaakt van hoe dat straks zal zijn? Misschien droom je wel van een werkgever waar alles goed is geregeld. Een organisatie met gestroomlijnde processen, duidelijke kaders en interne harmonie. Een plek waar niets jou zal afleiden van het werk waarvoor je bent aangenomen en waarvoor je wordt gehonoreerd. Mocht je daarop hopen, dan is het misschien maar beter dat je dit stukje niet verder leest.

Want de realiteit is vaak een heel andere. Immers: dwing mensen om langdurig met elkaar samen te werken en er ontstaan onderlinge irritaties, vetes, kampen, koude oorlogen en verscholen vormen van terreur. Geloof je het niet? Pak dan gerust Machiavelli erbij, na een paar hoofdstukken went het vanzelf.

Maar ja, als werkgever kijk je natuurlijk wel uit om dat soort vuile was buiten te hangen. Dat schrikt andere mensen maar af. Vooral dat jonge, vers afgestudeerde talent; die frisse high potential die alle problemen en tekortkomingen van de hele organisatie gaat oplossen door met zijn of haar jeugdige elan een cultuuromslag teweeg te brengen. Hoe hengel je die binnen zonder te verzwijgen dat het intern niet altijd even gezellig is of dat het (heel soms) ontbreekt aan een heldere koers?

Welnu, daarvoor halen werkgevers allerlei slimme zinnetjes uit de kast. Sla er eens een paar vacaturesites op na en je pikt ze er zo tussenuit. Voorbeeld: ‘Je komt in een team met gepassioneerde collega’s die elkaar scherp houden.’ Dat zou dus zomaar een ware slangenkuil kunnen zijn. Of wat dacht je van deze: ‘Je werkt binnen een zeer dynamische omgeving en het is van groot belang dat je onder druk nauwkeurig en punctueel werkt.’ Ai, oppassen geblazen. Dit klinkt als een waarschuwing dat je op je tenen zal moeten lopen en doet zelfs vrezen dat je voorganger in deze functie thuiszit met een burn-out.

Dwing mensen om langdurig met elkaar samen te werken en er ontstaan onderlinge irritaties, koude oorlogen en verscholen vormen van terreur.

Nog een paar: ‘Geen 9-tot-5-mentaliteit’ en ‘hoog energieniveau’. Beide duiden op een overurencultuur en de verwachting dat je dat bij voorbaat accepteert. De manipulatieve variant hiervan luidt: ‘Je houdt van veel verantwoordelijkheid’ en helemaal geraffineerd is de formulering: ‘Wij zoeken mensen met ambitie die willen meegroeien in onze snelgroeiende organisatie’. Je hoort me niet zeggen dat je er niet voor moet gaan, immers: no guts no glory. Maar blijf nuchter en laat je niet in de luren leggen door mooie woorden.

Tot slot: mocht je scoren op de veelgevraagde eigenschappen ‘out of the box-denken’ en ‘creatief’, dan kun je maar beter in de gaten hebben dat dit in de praktijk doorgaans niet bedoeld is als uitnodiging om straks je baas te gaan tegenspreken. En wees op je hoede als ze tijdens het kennismakingsgesprek dingen gaan zeggen als ‘we hebben hier uitstekende koffie’...enjoy!

 

Dit is een docenten-wisselcolumn.
Bart Siebelink is docent text & copywriting aan de Willem de Kooning Academie. Hij deelt deze column met Bart Bijl (lerarenopleiding Nederlands).
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Column Bart Siebelink: Blijf nuchter op de arbeidsmarkt

  1. ‘Tot slot: mocht je scoren op de veelgevraagde eigenschappen ‘out of the box-denken’ en ‘creatief’, dan kun je maar beter in de gaten hebben dat dit in de praktijk doorgaans niet bedoeld is als uitnodiging om straks je baas te gaan tegenspreken. ‘

    Haha inderdaad!

  2. Goed stuk, heel herkenbaar.

    In mijn ogen zou het ook goed zijn om de (wat) positievere wervingszinnen aan te halen. Of zijn die er niet en is het makkelijker om zwart van andere kleuren te onderscheiden?

    Overigens 9-5 mentaliteit kun je ook opvatten als de mogelijkheid om van 10:00 tot 18:00 uur te werken? Dat hier flexibel mee om wordt gegaan,,,,

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top