Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca bijl

Lieve Tosca: Hoe overleef ik de feestdagen?

Lieve Tosca,

Nog een paar dagen en dan begint de kerstvakantie. Veel mensen leven naar deze tijd van het jaar toe, maar ik vind het verschrikkelijk. Het schransen, de overdosis familiebijeenkomsten, het gemis van de mensen die ons ontvallen zijn, de oud en nieuw-feestjes die leuk moeten zijn maar dat eigenlijk nooit echt zijn. Aan het eind van de vakantie ben ik vaak zo uitgeput dat ik eigenlijk nog een week vakantie nodig heb om het jaar aan te kunnen. Hoe kom ik de feestdagen een beetje goed door?

Lfs December-hater

Lieve Tosca bijl

Lieve December-hater,

Die feestdagen zijn gewoon een uitputtingsslag, zelfs voor december-lovers. Bij zoveel verplichte gezelligheid is het lastig om te blijven lachen, al is het maar door de kramp in je overbelaste kaken.

Tijdens de feestdagen probeer ik altijd momentjes voor mezelf te pakken. Momentjes die niets met de feestdagen te maken hebben en mij heel erg blij maken. Zo kan ik intens genieten van Disneyfilms kijken in bed. Lekker in de armen van m’n vriendje met de gordijnen dicht. Na een paar uur cocoonen kan ik alles aan, zelfs de derde gourmetavond op rij.

Heb je hier geen tijd voor? Zorg dan dat je de wekker een uurtje eerder zet, zodat je toch wat voor jezelf kan doen en maak volgend jaar een rustigere planning. Je hoeft niet iedereen te zien op die twee kerstdagen. Roep een derde en vierde kerstdag in het leven als dat nodig is, alles voor jouw geestelijke gezondheid.

Probeer ook een beetje zonnestralen op te zuigen. Van een rondje lopen knap je op. Juist als je je beroerd voelt. Het risico van de donkere decembervakantie is dat je jezelf binnen opsluit waardoor je te weinig zonlicht ziet. Daardoor ga je je niet beter voelen. Tel daar eventueel een paar alcoholdoordrenkte avonden bij op en er ligt een dipje op de loer.

Drank maakt een stomvervelend gezelschap vaak een stuk interessanter, maar de volgende ochtend voel je je niet beter.

Wees lief voor jezelf en elkaar,  het wordt vast leuker dan je nu denkt!

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

 

 

Gepubliceerd: 21 December 2016 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca: Hoe overleef ik de feestdagen?

 1. Drank is voor mij dé oplossing tijdens feestdagen. Mijn familie drinkt niet en is ontzettend saai; spelletjesavond, “gezellig” rond de kerstboom zitten, samen de Top2000 kijken. Verschrikkelijk! De afgelopen jaren heb ik het overleeft door een liter flesje “water” mee te nemen; de water is witte rum. Wanneer iedereen aanschuift voor het voorgerecht heb ik al moeite met recht zitten, haha!

  Vorig jaar echter ging het niet helemaal zoals gepland. Toen ik, terwijl het hoofdgerecht op tafel werd gezet, een toost wou uitbrengen, verslikte ik mij tijdens het nemen van een slok rum. Het gevolg is dat ik begon te kokhalzen en, tegen mij zin in, mijn voorgerecht en de eerder gegeten snacks over tafel spuugde. Ik probeerde naar de wc te rennen maar was te laat; het door mijn oma klaargemaakte konijn, het hoofdgerecht, kreeg de volle laag.

  Ik ben hier erg van geschrokken en direct naar buiten gerend, in mijn auto gesprongen en naar huis gereden. Tijdens mijn getaway heb ik tot mijn spijt de kerstboom aangetikt waardoor deze is omgevallen. Thuis ben ik die avond niet gekomen, want blijkbaar controleert de politie extra op 1e kerstdag en ik heb een nacht op het politiebureau doorgebracht.

  Uiteindelijk viel het allemaal mee en was het toch een leuke kerst want ik heb een Playstation 4 gehad en ben weer uitgenodigd voor het kerstdiner volgende week.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top