Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Opkomst cmr-verkiezingen weer lager dan vorig jaar

Gepubliceerd: 21 December 2016 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Slechts 6,35 procent van de studenten heeft vorige week gestemd op kandidaten voor de centrale medezeggenschapsraad (cmr). In 2015 en 2014 was dat nog resp. 9,3 en 10,15 procent.

Iris de Jong, 143 stemmen

In kiesdistrict Wijnhaven/Blaak is het opkomstpercentage bij de studenten met 8,71 procent het hoogst, op Academieplein (waartoe ook Rochussenstraat, Pieter de Hooghweg en RMU behoren) met 4,70 procent het laagst.

4,07 procent

De verkiezingen voor de imr’en (instituutsmedezeggenschapsraden) zijn bij de studenten iets populairder dan die van de cmr. De opkomst bedraagt hier 7,88 procent. Uitschieters in positieve zin zijn de imr-verkiezingen bij CMI (16,79 procent) en IBK (13,64 procent). Het laagst scorende instituut bij de studenten is IvG met 4,07 procent. Van de 3708 kiesgerechtigde IvG-studenten namen er 151 de moeite om een digitale stem uit te brengen.

Voor de medewerkersgeledingen van de imr waren er slechts bij twee van de dertien instituten verkiezingen nodig; bij de andere instituten was het aantal zetels even groot of groter dan het aantal kandidaten en waren verkiezingen dus niet nodig.

De diensten

Docenten en vooral medewerkers van de diensten hebben traditiegetrouw meer interesse in de verkiezingen. 1472 van de 3400 medewerkers (43,29 procent) gingen naar de ‘stembus’. Bij de diensten lag het opkomstpercentage op 62,32 procent het hoogst, op Wijnhaven/Blaak het laagst (25,89 procent).

Simone Huijbregts (midden), 178 stemmen

Simone Huijbregts is de medewerker die bij de cmr-verkiezingen de meeste stemmen haalde: 178. In het kiesdistrict ‘Diensten’ hield ze Petra van Gelderen (137 stemmen, gekozen) en Joeri Tilman (105, niet gekozen) achter zich. Berry Stam haalde op Museumpark 168 stemmen, Renske Annevelink op Academieplein 155 stemmen.

IFM-collega’s

Spannend was het in kiesdistrict Kralingse Zoom waar RBS-docent Helen de Haan met de meeste stemmen (116) aan de haal ging. De tweede zetel ging nipt naar Sjoerd van Vliet (100 stemmen), hij bleef IFM-collega Maartje Fokkema (96 stemmen) net voor. Voor Fokkema daarom geen herverkiezing.

Bij de studenten haalde Iris de Jong de meeste stemmen. Dat deed ze op Academieplein waar Brian van der Sluijs geen campagne voerde, maar met 73 stemmen toch weer in de cmr komt. Hij behaalde vijf stemmen meer dan Willemijn den Herder, de volgende op de kandidatenlijst.

Nul stemmen

Op de andere locaties zijn de ‘toppers’ Furkan Ala (Kralingse Zoom, 129 stemmen), Kelly van der Ende (Museumpark, 106 stemmen) en Selcuk Durak (Wijnhaven/Blaak, 70 stemmen).

Opvallend: van de 241 studenten die zich kandidaat stelden voor een plek in de cmr, haalden er 26 niet één stem. Ze stemden dus ook niet op zichzelf…

Jos van Nierop
Foto’s: Roy Borghouts [Hier staan meer foto’s van de ‘election night’]

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Opkomst cmr-verkiezingen weer lager dan vorig jaar

 1. Ik heb net als Brian ook geen campagne gevoerd. (die dagen zelfs gewoon op mijn stage gezeten)
  Sterker nog ik heb mijn opleiding gevraagd of ze voor de CMR op mijn opleidingsgenoot wilden stemmen.
  Maar wel de meeste stemmen blijkbaar? Fascinerend..

  Iris Edelsmid – de Jong

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top