Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verkiezingen brengen veel nieuwelingen in de cmr

Gepubliceerd: 19 December 2016 • Leestijd: 2 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Van de zes zittende personeelsleden die zich kandidaat stelden voor de centrale medezeggenschapsraad (cmr) komen alleen Petra van Gelderen en Eduard Leijten opnieuw in de raad. Dat werd vanavond bekend tijdens de ‘election night’ in het Atrium op locatie Museumpark.

De nieuwe cmr

Correctie 20-12-2016, 12.30 uur: Tekst verbeterd cq extra uitleg toegevoegd over uitspraak van Fons van Maldeghem over (on)gedeelde medezeggenschap.

De feestelijke verkiezingsmiddag werd voor het eerst georganiseerd. Niet alle 532 kandidaten voor de cmr, de instituutsraden (imr) en inspraakorganen waren aanwezig, maar het atrium was goed gevuld.

Rode loper

Erwin van Braam, directeur concernstaf, presenteerde de ‘election night’. Hij maakte de uitslagen van de vorige week gehouden digitale verkiezingen bekend en haalde de gekozenen via een rode loper naar voren. Daar was applaus en voor alle nieuwe leden bloemen en een handdruk.

Vier medewerkers die graag weer deel hadden uitgemaakt van de cmr, misten nu het hoofdpodium. Het gaat om Wim Nas, Arthur van der Molen, Joeri Tilman en Maartje Fokkema. ‘Jammer’, vindt Fokkema, docent bij IFM (financieel management). ‘Maar zo werkt politiek. Nu zal ik weer meer lessen gaan geven. Met plezier.’ In kiesdistrict Kralingse Zoom gaan de twee medewerkerszetels nu naar personen waar Fokkema vertrouwen in heeft, Sjoerd van Vliet (‘een hele goeie’) en Heleen de Haan (‘ik ken haar niet, maar heb mooie dingen over haar gehoord’).

‘Niet op mezelf gestemd’

De studentengeleding kent meer ‘zittenblijvers’ dan de personeelsgeleding. Allereerst Selcuk Durak die voor het vijfde jaar in de raad komt. Daarnaast Kim Hermann, Iris de Jong, Kelly van der Ende en voorzitter van de studentengeleding Brian van der Sluijs. Laatstgenoemde heeft een wat dubbel gevoel bij zijn herverkiezing. ‘Ik twijfelde heel erg of ik me kandidaat zou stellen, omdat ik m’n focus weer vooral op m’n studie wil leggen.’ Die kandidatuur kwam er toch, maar van campagnevoeren zag de student vastgoed & makelaardij af. Van der Sluijs: ‘Ik heb zelfs m’n klasgenoten niet gevraagd om op me te stemmen en ook niet op mezelf gestemd. Maar ja, de mensen hebben hiermee laten zien dat ze vertrouwen in me hebben.’

Voor de partij De Vrije Student is er geen cmr-zetel. Kandidaten Bas Koster (Museumpark) en Bart van Dienst (Kralingse Zoom) haalden het niet; Bram Roodhart bemachtigde wel een plek in de imr van IvL.

Studentleden van de imr van de WdKA

Lage opkomst

Presentator Van Braam en ook collegevoorzitter Ron Bormans maakten tijdens de verkiezingsavond een aantal keer een opmerking over de lage opkomst bij een aantal verkiezingen bij de studenten. De 17 procent bij de imr van CMI (communicatie, multimedia en informatietechnologie) was een positieve uitschieter, de imr van IvG (gezondheidszorg, 4 procent) een negatieve. Bormans: ‘Sommige opkomsten zijn echt veel te laag.’

Met een evenement als de ‘election event’ hoopt de HR de medezeggenschap, en dus ook de verkiezingen, weer wat meer bekendheid te geven. Afscheidnemend cmr-voorzitter Fons van Maldeghem had in die zin ook nog een suggestie. ‘Ga eens met elkaar in gesprek over gedeelde óf ongedeelde medezeggenschap.’ Met andere woorden een aparte ondernemingsraad voor de medewerkers en een aparte studentenraad, óf een gezamenlijke cmr zoals nu het geval is. Van Maldeghem: ‘Daarmee krijgen alle betrokkenen weer scherp op het netvlies waarom wordt gekozen voor het een of het ander.’

De verkozen nieuwe cmr-leden bij de studenten, en eronder bij de medewerkers. Tussen haakjes het kiesdistrict:
Iris de Jong (Academieplein), Halime Efraimova (Academieplein), Brian van der Sluijs (Academieplein), Kelly van der Ende (Museumpark), Marjolein Verbeek (Museumpark), Kim Hermann (Museumpark), Furkan Ala (Kralingse Zoom), Youssef Saidi (Kralingse Zoom), Sabine Baas (Kralingse Zoom), Selcuk Durak (Wijnhaven/Blaak).

Medewerkers: Renske Annevelink (Academieplein), Christine Rietveld-Roedolf (Academieplein), Berry Stam (Museumpark), Ed Catijn (Museumpark), Eduard Leijten (Museumpark), Helen de Haan-Cao (Kralingse Zoom), Sjoerd van Vliet (Kralingse Zoom), Sandra Hekkelman (Wijnhaven/Blaak), Petra van Gelderen (Diensten), Simone Huijbregts-van der Hoofd (Diensten).

Tekst: Jos van Nierop
Foto’s: Roy Borghouts

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Verkiezingen brengen veel nieuwelingen in de cmr

 1. Aan alle medewerkers van de diensten die op mij hebben gestemd: dank voor jullie vertrouwen!

 2. Even een opmerking over de lage opkomst! Persoonlijk had ik een herkansing op dat tijdstip. Mogelijk zouden meer studenten die zich kandidaat gesteld hadden gehad hebben! Misschien kan daar volgende keer rekening mee gehouden worden.

 3. Je kon op elektronische wijze je stem uitbrengen: dag en nacht. En dat ruim twee dagen lang… Bij de diensten was de opkomst overigens historisch hoog: ruim 60 %.

 4. Beste collega’s,
  Bedankt voor jullie steun en stem. Ik hoop dat ik de verwachtingen de komende twee jaar kan waarmaken. Ik ga in ieder geval weer mijn best doen de juiste balans te vinden tussen belangen van student en docent zodat de Hogeschool nog beter wordt!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top