Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Online samenvattingen delen mag niet zomaar

Gepubliceerd: 1 December 2017 • Leestijd: 0 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Binnenkort tentamen, maar de afgelopen maanden niet naar college geweest? Geen nood: uittreksels zijn online voor een zacht prijsje te vinden. Maar als daar letterlijke teksten van docenten in staan, is dat verboden.

Illustratie van 5 handen die samen werken

‘Alles wat een docent produceert, is auteursrechtelijk beschermd, van collegesheets tot tentamens’, zegt Dirk Visser, hoogleraar intellectueel eigendomsrecht aan de Universiteit Leiden, tegen de NOS. ‘Eigen samenvattingen en aantekeningen mogen wel, maar dan mogen er geen hele alinea’s of vormgeving gekopieerd zijn.’

De NOS onderzocht de online handel in uittreksels en ander studiemateriaal en deed navraag bij de TU Delft, de Universiteit Leiden en de Hogeschool van Amsterdam. Die zijn niet blij dat colleges, tentamens, readers en ander lesmateriaal van hun docenten worden gedeeld, maar geven aan dat het moeilijk is om er iets tegen te doen.

Letterlijke tekst van docenten

Aanbieders doen weinig om ervoor te zorgen dat het materiaal op hun websites geen letterlijke tekst van docenten bevat. Woordvoerders van de websites Studeersnel en Stuvia zeggen dat ze studenten wel waarschuwen om geen documenten te uploaden waar auteursrecht op rust, maar controleren dat niet.

In België verbieden de universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven hun studenten om studiedocumenten aan te bieden op websites die het daarna weer verkopen, ook als ze alles zelf hebben geschreven. Studenten kunnen daar worden geschorst als ze worden betrapt.

Tekst: HOP, Matthijs van Schie
Illustratie: Jarek van Dalsen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Online samenvattingen delen mag niet zomaar

  1. Ik ben van mening, dat de Hogeschool Rotterdam gerechtelijke stappen tegen Stuvia moet ondernemen wegens het uitlokken van schending door vele studenten van de auteursrechten van vele collega-docenten.
    Gaarne ben ik bereid met de bedrijfsjuriste van de Hogeschool om de tafel te gaan zitten teneinde de verschillende mogelijkheden te bekijken om Stuvia aan te pakken.
    Mocht daar geen animo voor bestaan, zal ik zelf actie ondernemen, niet alleen tegen Stuvia, maar ook tegen de heer van Nes, mede-eigenaar van Stuvia.

    Beste Collega’s, kijk eens op de site van Stuvia om uit te zoeken welke college-dictaten en/of samenvattingen van jullie daar circuleren. Ten koste van onze inspanningen profiteren niet alleen de studenten, maar nog meer Stuvia, en dat wegens inbreuk op onze auteursrechten.
    Adriaan de Jongh, docent rechten

  2. Op deze site staan twee proeftentamens van de vakgroep Algemene Economie van IFM. Wij hebben ze zelf gemaakt en studenten kunnen ze gratis bekijken op N@tschool.
    Raar toch eigenlijk dat iemand anders daar geld mee verdient!

    Er is ook een site waar je een tentamen van ons kunt vinden dat klaarblijkelijk met een mobieltje gefotografeerd is. Gelukkig is dit tentamen al weer vijf jaar oud; de meeste vragen gebruikten we al niet meer, de andere hebben we maar uit onze vragenbank geschrapt. Wel zuur: al die uren werk om goede vragen te maken en dan maakt iemand ze onbruikbaar door ze zomaar op internet te plempen.
    Collega Adriaan de Jongh, kun je daar ook wat aan doen? Ik geef je graag de links.

  3. Wat is precies het probleem? Dat auteursrecht geschonden wordt? Waarom is dat een probleem? Vinden wij dat als Hogeschool Rotterdam erg? Is het erg als een ander hieraan verdient? Als dat zo is, waarom ondersteunen we dat dan niet zelf, zoals Maartje aangeeft via N@tschool. Stap even terug naar de bedoeling van auteursrecht en de bedoeling van het maken en delen van samenvattingen…
    Er is blijkbaar behoefte aan het delen van samenvattingen van lessen. Als studenten deze maken en delen, dan is dat een positieve ontwikkeling voor het leren van lesstof. Het opnieuw stellen van exact dezelfde vragen in tentamens is fraude in de hand werken. Dus goede vragen stellen kost energie. En als je dan toch bezig bent met het stellen van de goede vragen, kun je het wellicht ook zo aanpakken: https://www.omdenken.nl/inspiratie-en-verhalen/tentamenvragen

  4. Ik begrijp eigenlijk niet waarom door de overheid van publiekelijk geld betaalde lessen niet auteursvrij zijn. Veel andere overheidsdocumenten zijn wel gewoon vrij toegankelijk. Het is niet alsof elke student een groot deel van de eigen studie bekostigt, het is maar een bijdrage in de totale kosten van een opleiding. Bij het Erasmus MC en de TU Delft worden zelfs hele colleges gratis online ter beschikking gesteld. Als je wilt betalen voor een certificaat kan dit per gevolgd vak. Waarom geldt dit niet voor alle lessen?

    Disclaimer: nooit voordeel of nadeel gehad van samenvattingen van anderen, ik maak ze gewoon zelf.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top