Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Darice: ‘Ik ben van alles, maar geen rijke bankier’

Gepubliceerd: 14 March 2017 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Darice Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een paar weken geleden, toen ik uren bezig was om de 344 formulieren van de Profielen-opiniepeiling te verwerken, viel het mij op hoeveel studenten er niet zeker van zijn of ze wel of niet gaan stemmen. Zelf twijfelde ik niet óf ik ga stemmen, maar wel over op wie ik ga stemmen.

foto van Darice

Ik vind de VVD een rijkeluispartij, maar ze hebben Nederland wel door de economische crisis heen geloodst. De VVD en de PvdA hebben naar mijn mening de lage-, middenklasse en zwakkeren te veel laten opdraaien voor de crisis die voor een groot deel veroorzaakt werd door bankiers. En er werd flink gesneden in de zorg en het sociale stelsel.

Ik maak elk jaar gebruik van de zorg, niet omdat ik mijn dokters zo leuk vind, maar omdat ik tegen mijn wil in chronisch ziek ben. De VVD en PvdA vinden dat ik daar elk jaar voor moet boeten door een steeds duurder wordend eigen risico te betalen. En omdat ik het vertik om beter te worden, krijg ik ook geen gedeeltelijke compensatie voor het eigen risico meer.

Zo zijn er verschillende bezuinigingen geweest die negatieve gevolgen hadden voor een groot deel van de bevolking, denk aan ouderen en zzp’ers.

‘Omdat ik het vertik om beter te worden, krijg ik ook geen gedeeltelijke compensatie voor het eigen risico meer.’

Ik ben een heleboel doelgroepen in één persoon. Ik ben student met een studielening geweest, gezond geweest, ziek geweest, werkloos geweest en ik heb een goed inkomen gehad. Ik heb in een studentenwoning, een sociale huurwoning en in een particuliere huurwoning gewoond. Ik ben blank, ik ben allochtoon, ik ben LGBTQ, ik ben doof, ik heb een donororgaan en ik ben een vrouw. Ik ben van alles, behalve een rijke bankier. Daarom kies ik voor een partij die naar mijn mening het meest doet voor alle inwoners van Nederland.

Als ik kijk naar hoe partijen de afgelopen jaren hebben gestemd in de Tweede Kamer, naar hun partijprogramma en mijn persoonlijke omstandigheden, dan komt mijn keuze uit op GroenLinks. GroenLinks is onder andere voor het afschaffen van het eigen risico, minder regels voor de Participatiewet met ruimte voor bijverdienen en wil werkenden lager en multinationals hoger belasten. Ze zijn tegen de inperking van onze online privacy. En niet geheel onbelangrijk: de klimaatverandering tegengaan. Er zal helaas nooit een partij zijn die exact aan mijn wensen voldoet, maar ik hoop dat ik een goede keuze maak en dat Nederland weer wat socialer en eerlijker wordt voor iedereen.

Darice de Cuba (35) is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en kwam in 2000 naar Nederland om aan de Hogeschool Utrecht communicatiesystemen te studeren. Darice is laat-doof.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Darice: ‘Ik ben van alles, maar geen rijke bankier’

  1. Een kleine partij waarvan je weinig hoort is de piratenpartij. Deze partij zet zich ook in voor online privacy en een betere wereld (dus ook milieu). Per onderwerp kiezen ze voor een langetermijnvisie, gericht op de toekomst. Als deze partij 1 of 2 zetels krijgt, dan is er inspraak mogelijk en ook invloed. Het is tijd voor vernieuwing.

  2. Bij het herstel van Nederland wordt voorgesteld alsof het VVD-PvdA-kabinet geen keuzen had: TINA, there is no alternative, terwijl vele economen hebben aangegeven dat een minder drastisch bezuinigingsbeleid de economie veel minder zou hebben geschaad, dan nu is gebeurd. Eenzijdig zijn de overheidsfinanciën gesaneerd waarbij vele sectoren onnodig hard hebben moeten bloeden. Sectoren waar nu opeens weer geld voor kan worden vrijgemaakt. Minder snoeien toen, zou minder extra uitgaven nu hebben betekend. Per saldo zijn we dan duurder uit.
    Wie oppositie voerde tegen dit neoliberale rechtse beleid werd verweten weg te lopen voor verantwoordelijkheid, terwijl de oppositie juist de verantwoordelijkheid heeft om kritisch te oordelen over wat het kabinet uitvoert. En met een niet-neoliberaalbeleid zou naast de economie wellicht ook het milieu er nu veel beter voor hebben gestaan. Op dit laatste punt zijn we zo’n beetje de hekkensluiter van de EU! Dat had echt anders gekund, maar dan moet je wel een premier hebben die visie niet beschrijft als een olifant die het uitzicht ontneemt. Dit kabinet heeft op geen enkele wijze ernst gemaakt met het milieu: CO2-uitstoot verminderen en het fors ontwikkelen van duurzame energie, terwijl ook daar mede het herstel van de economie mee kon worden bereikt!

    Een groot deel van dit kabinetsbeleid is mogelijk geworden door de steun van GroenLinks (en D66, dat het kind van VVD en PvdA lijkt qua standpuntbepaling). Uitgerekend GroenLinks heeft geholpen om het leenstelsel mogelijk te maken. Ik hoop dat deze punten meewegen in je keuze morgen, 15 maart. Er is ook echte oppositie die wel zijn verantwoordelijkheid heeft genomen…..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top