Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Maureen: Niet in één hokje te plaatsen

Gepubliceerd: 23 June 2017 • Leestijd: 2 minuten en 1 seconden • Maureen Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een maand geleden ging ik met de opleiding Woordkunst op reis naar Keulen. Tijdens deze reis raakte ik in gesprek met een vriend van mijn docent. Hij vroeg me welke opleiding ik in Nederland volg.

Op deze veelgestelde vraag weet ik de laatste tijd nooit echt goed antwoord te geven. De afgelopen vijf jaar heb ik meerdere studies gedaan. Ik begon met een modeopleiding, ging daarna naar lifestyle en design, toen naar fotografie, vervolgens naar autonoom beeldende kunst, ben nu op uitwisseling bij Woordkunst en ga aankomend jaar waarschijnlijk een minor literatuur op de universiteit volgen. En dat allemaal zonder studievertraging, maar met overstappen binnen de academie. Het diploma dat ik volgend jaar zal ontvangen, met de naam autonoom beeldende kunst erop, klopt niet helemaal, maar ergens toch ook weer wel. Autonoom, oftewel vanuit jezelf. Vanuit een drijfveer die binnen in je zit. Dat is hoe het de afgelopen jaren is gegaan.

Ik vertelde dit hem, waarop hij enthousiast reageerde. Hij zei dat hij het mooi vond dat ik zo veel interesses heb en me op zo veel vlakken ontwikkel. Ik zei dat het ook moeilijk kan zijn. Dat mensen altijd willen weten wat je doet en wie je bent en dat, als je meerdere dingen doet of bent, het al gauw verwarrend wordt. Mensen willen je kunnen plaatsen in een (vak)gebied en wanneer dat grensoverschrijdend is en je meerdere dingen doet, vinden ze dat lastig. Hij vertelde dat hijzelf ook meerdere opleidingen heeft gevolgd. Van acteren tot een opleiding om psychoanalyticus te worden. ‘Het is een aanvulling’, zei hij. ‘Mensen die meerdere dingen hebben gedaan, zijn breed onderlegd. De opgedane kennis kan je op verschillende vakgebieden toepassen. Ik merk dat het voor mij ook goed is geweest om meerdere dingen te doen.’ Ik vertelde hem dat ik misschien wel te veel dingen leuk en interessant vond, dat ik erachter moest komen wat ik wel en niet wilde. Inmiddels zie ik wel een duidelijke lijn. Alles wat ik heb gedaan is creatief en heeft te maken met het vertellen van een verhaal. Soms in tekst, soms in beeld.

Vandaag, een maand later, heb ik op school een les Alexander-techniek (bewegingsleer over het (her)vinden van je natuurlijke balans en coördinatie, red.). De docente vraagt elke week hoe het met mijn uitwisseling gaat. Zo ook nu. Ik zeg haar dat het goed gaat en dat ik al mijn examens heb afgerond. Ze vraagt me wat mijn eigen opleiding in Nederland ook alweer was. Ik vertel haar hetzelfde als ik aan de vriend van mijn docent vertelde, waarop ook zij reageert met dat je makkelijk meerdere dingen kunt doen. ‘Kijk maar naar Jan Fabre’, zegt ze. ‘Hij is beeldend kunstenaar, choreograaf, operamaker, performance kunstenaar, schilder en theatermaker.’
Ik moet lachen en zeg: ‘Dat stelt me gerust.’

Maureen Ghazal is derdejaars student autonoom beeldende kunst aan de Willem de Kooning Academie. Haar werk bestaat voornamelijk uit tekst en ze schrijft poëzie en proza. Ze studeert (sinds begin januari) een halfjaar op het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen waar ze de afstudeerrichting Woordkunst volgt. Meer Profielenblogs van Maureen lees je hier. Je kunt meer van Maureen lezen en zien op maureenghazal.wordpress.com en maureenghazal.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Maureen: Niet in één hokje te plaatsen

 1. Dit is heel erg herkenbaar..

  ”Dat mensen altijd willen weten wat je doet en wie je bent en dat, als je meerdere dingen doet of bent, het al gauw verwarrend wordt. Mensen willen je kunnen plaatsen in een (vak)gebied en wanneer dat grensoverschrijdend is en je meerdere dingen doet, vinden ze dat lastig.”

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top