Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Duurzaam door je studententijd in vijf tips

Gepubliceerd: 8 November 2017 • Leestijd: 0 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zou je graag iets willen bijdragen aan een groenere wereld maar kom je niet veel verder dan de jaarlijkse dikketruiendag? Ook als student met weinig geld valt er veel te doen. Roos van Rijswijk schreef het boekje Nog Groener! met daarin tips voor een duurzame studententijd.

roze cijfers 1Eet minder vlees
De consumptie van dierlijke producten is een van de grootste bronnen van milieuvervuiling. Je hoeft niet meteen vegan te gaan, maar eet minder tot geen vlees en als je vlees eet: biologisch. Visliefhebber? Kijk op www.goedevis.nl voor een duurzame viswijzer.

 

Roze Illustratie van cijfer 2Check de keurmerkenwijzer
Er zijn tegenwoordig evenveel keurmerken als supermarktproducten: niet te doen dus. Download de KeurmerkenWijzer app – daarmee zie je in één oogopslag waar al die keurmerken voor staan en of ze legit zijn.

 

Roze Illustratie van cijfer 3No more magnetron
Geen keukenprins(es)? Een magnetron is energiezuinig! Liever eten bestellen? Skip die scooterrijdende thuisbezorgers en bestel bij Foodora of Deliveroo: zij bezorgen je maaltijd op de fiets.

 

Roze Illustratie van cijfer 4Koop kringloop
De kledingindustrie maakt ook meer kapot dan ons lief is. Ga naar www.rankabrand.nl om kledingmerken te vergelijken op duurzaamheid. Er zijn ook genoeg (online) winkels die duurzame kleding verkopen. Te duur? Gelukkig kun je altijd nog naar de Episode.

 

Roze Illustratie van cijfer 5Einde van de markt
Ga aan het eind van de dag de markt op en sla twee vliegen in één klap: bestrijdt voedselverspilling en koop restanten groente en fruit voor bodemprijzen.

 

Tekst: Zoë Cozijnsen
Illustraties: Gina Borsje

Bovenstaande tips komen uit het boekje Nog groener – Duurzaam door je studententijd van Roos van Rijswijk. Zij geeft in dit boekje (van ongebleekt papier) een verrassend veelzijdige snelcursus duurzaamheid voor de studenten van nu.
 
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Duurzaam door je studententijd in vijf tips

  1. Ik neem aan dat deze tips ook gelden voor na je studententijd…

  2. @Joeri, Of course! Maar het boekje is speciaal voor studenten. Dat zal ik even wat duidelijker in het artikel schrijven.

  3. Er bestaat een organisatie van studenten die een duurzame levensstijl ambiëren: Morgen.
    Kijk op: http://www.studentenvoormorgen.nl/

    Deze landelijke studentenorganisatie stimuleert studenten om te kiezen voor een duurzame levensstijl, studie en carrière. Daarnaast zet Morgen zich in voor een meer duurzaam onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering op zowel universiteiten als hogescholen. Morgen werkt samen met lidorganisaties in diverse studentensteden.

  4. Nog een duurzame (en budgetvriendelijke) tip: leer omgaan met gereedschap en naald & draad, zodat je dingen die kapot gaan kunt repareren in plaats van nieuwe te moeten kopen. Scheelt veel geld en grondstoffen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top