Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Halal zwemmen met Saber

Gepubliceerd: 4 April 2017 • Leestijd: 0 minuten en 37 seconden • Wie ben jij dan? Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Saber – wat ‘geduld’ betekent in het Arabisch – heette niet altijd Saber. Het is de naam die hij zichzelf gaf toen hij zich op zijn 21ste bekeerde tot de islam. ‘Als kind was ik al bezig met geloof. Ik kom uit een niet-gelovig gezin, maar ging wel naar een christelijke basisschool, dus mijn eerste religieuze stapjes waren bezoeken aan de christelijke kerk in de buurt. In mijn eentje.’

Foto van Saber

Saber Korstanje (33)
Ad ondernemen

Saber omschrijft zichzelf als multicultureel. Hij is geboren in Colombia, opgegroeid in een autochtoon Nederlands gezin en nu een islamitische Rotterdammer. ‘Van huis uit heb ik meegekregen dat opleiding belangrijk is. Daarom wilde ik na mijn mbo altijd nog hbo doen. Ik koos voor de associate degree ondernemen als ondersteuning bij mijn bedrijf Halal Events dat ik in 2013 begon. Ik organiseer activiteiten als zwemmen, saunabezoek en bowlen. Daarbij zijn mannen en vrouwen gescheiden, draaien we anasheed (islamitisch gezang, red.) en serveren we halal hapjes.’

Inmiddels staan de activiteiten voor het bedrijf op een lager pitje en heeft Saber een baan als woonbegeleider op een forensische groep. ‘En ik wil afstuderen. Het bedrijf en de zorg voor mijn zoontje hebben veel tijd gekost. Ook belangrijk, daar niet van, maar nu wil ik me weer focussen op de laatste loodjes voor school.’

Tekst: Esmé van der Molen
Fotografie: Wouter Le Duc

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Halal zwemmen met Saber

  1. ‘Ik organiseer activiteiten als zwemmen, saunabezoek en bowlen. Daarbij zijn mannen en vrouwen gescheiden, draaien we anasheed (islamitisch gezang, red.) en serveren we halal hapjes.’

    Het organiseren van dit soort activiteiten vind ik ronduit discriminerend. Ik ben zelf opgegroeid moslim, maar we moeten echt eens af van de scheiding tussen mannen en vrouwen! Wat zou de maatschappij zeggen als we activiteiten zouden plannen voor alleen autochtonen (lees blanke) Nederlanders? De wereld zal dan ongetwijfeld te klein zijn voor al het commentaar.

    Begrijp me niet verkeerd: ik streef naar een gelijke wereld. Maar in een wereld met islamitische inbreng is dat naar mijn idee niet mogelijk. En dat wij dit soort berichten op websites als profielen accepteren, geeft aan hoe erg het gesteld is met onze maatschappij. Helaas.

  2. Een vrij land waar vrouwenonderdrukking dus ook niet oké is…

  3. Autochtone blanke Nederlanders zijn meer dan welkom bij zulke activiteiten, tenminste ik kan niks vinden in de tekst dat het tegendeel beweert. Als je streeft naar een gelijke wereld begin dan eens met jezelf. Zet eens die haat in je hart opzij en accepteer je medemensen hoe ze zijn, inplaats van jouw eigen eisen aan hun op te leggen.

    Je bepaalt zelf welke activiteiten je bezoekt, en of je activiteiten die gescheiden zijn bezoekt is ook helemaal aan jou. Het enige wat discriminerend is, is dus jouw mentaliteit. Helaas.

  4. Hier een moslima.
    Waarom zouden we af moeten van de scheiding tussen mannen en vrouwen? Ik voel me veel prettiger wanneer ik kan zwemmen zonder dat ik me bekeken voel, zo ook vele autochtone (blanke) vrouwen. Wat mij betreft is iedereen welkom op zo’n event en is het alleen maar aan te juichen dat Profielen juist aandacht besteedt aan de ondernemingsmentaliteit van de studenten op het HRO.

  5. Elisa, waar slaat zo’n reactie nou weer op. Ik zie geen overlapping tussen jouw reactie en dit artikel of de reacties hier. Wat heeft gescheiden zwemmen te maken met vrouwenonderdrukking? Ik weet al op welke politieke partij je hebt gestemd 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top